Руският патриарх Кирил ще посети България за Трети март

0
300
Руският патриарх Кирил ще посети България през март във връзка с честванията на 140-ата годишнина от Освобождението. Това казва посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров.
След като се разбра, че посещение на Владимир Путин по повод Трети март няма да е възможно заради кампанията за президентските избори в Русия, Макаров обясни, че докато не се видят резултатите от вота, е невъзможно да се правят планове за предстояща визита, казва още той пред „24 часа“.

В интервюто Макаров посочва, че Москва не разглежда България като заплаха за националната си сигурност заради участието на страната в НАТО.

„И вие можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи (посочен в стратегията за националната сигурност на Русия – бел. ред.), да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха“, казва дипломатът и добавя, че е друг въпросът „как вашите политици гледат на страната ни“.

По отношение на възможността за българско участие в големите газови проекти Макаров казва, че страната му запазва нагласа за подновяване на диалога с ЕС за енергетиката. Според него е необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на „Турски поток“ към потребителите в Югоизточна Европа. „Всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат,само ако имат съответни разрешения и „стоманобетонни“, както каза нашият президент, гаранции от страна на ЕК. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб „Балкан“, казва посланикът.

 frognews.bg
Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here