Апокалипсис от Борисов

0
1551

ГЕРБ така сериозно са зациклили в апокалиптичната демонология на Бойко Борисов, че само човек с психика на камикадзе може да издържи пряко предаване на техен политически форум, какъвто имаше вчера. И без това ръководството на тази партия отдавна прилича на сбирка на фентъзи-злодеи, които носят костюми за по 3 хиляди евро и алчно точат джобове за допълнително пари за саниране, защото искат да носят костюми за по 5 хиляди.

ГЕРБ уви нищо не са научили от кандидатпрезидентската кампания. Партията продължава едно към едно линията, която сътвори в движение между двата тура на изборите – бесноват антикомунизъм и политическо истерясване, че слънцето няма да изгрее, ако БСП вземе властта. Плюс хленчове, че са били изиграни, прецакани, наритани и унижени. За тази цел на хоризонта започват да се чертаят хорър картини от миналото – Белене, Ловеч, Скравена… От арсенала се вади и призракът на хибридната война, защото Борисов се нуждае от чудовище, с което да обясни собствената си глупост. „Хибридно ни подготвиха“, изстена той пред актива си. Комунистите са митологичен библейски враг. Те са „подли, брутални, безкомпромисни и конспиративни“ (цитатът е дословен). Откровение на св. Борисов – пророкуване за идването на Антихриста с петолъчка на челото. Корнелия Нинова – върховният демон, заплахата, червеният ужас…

Подобна стилистика е симптом за огромен проблем. ГЕРБ вече подлежат на консолидация единствено по пътя на страха. Колективната психика на сектата изисква свръхвраг, за да може да остане заедно, а не да се разпилее по прокурорските пейки на републиката.

Тази патетика обаче не може да разширява подкрепа, а вероятно тя и не цели това. По-скоро сме свидетели на колективно самонадъхване на една партия, която не може да съществува без перспектива за власт и усвояване на фондове в личните банкови сметки. ГЕРБ не развиват идеи, не показват програма. Те създават роман на ужасите за собственото си падане от власт. Това е коматозно състояние.
И добрата новина за всички нас.

Автор: Александър Симов („Дума“)

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here