Плевнелиев: „Радев все още има свобода да прави изказвания“

0
118

„Аз бях президент, но и кризисен мениджър“, обобщи държавният глава Росен Плевнелиев в последното си интервю преди изтичането на мандата му пред БНР.

Като обобщение за изминалия мандат, той напомни че за последните 5 години е минал като президент през 3 извънредни кризи, бил е първият държавен глава, който е сформирал две правителства, а неговият мандат се е характеризирал с невиждана миграционна вълна, с първия терористичен акт и множество вътрешнополитически и външнополитически кризи.

Плевнелиев посочи, че при най-важните решения за държавата през изминалите 5 години е бил сам, но през всички трудно моменти се е опирал на съвестта си. Бил е бил абсолютно сам, когато е съставял първото и второто служебно правителство и е бил съвсем сам от политиците срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013-а и единствен е посочил „виновните Станишев, Местан, Орешарски“, знаейки „какво ще ми се случи“.

Той напомни и че е бил единственият, който е напуснал клетва на конституционен съдия, но с това е помогнал на „българския Конституционен съд, на българската държава и на активното гражданско общество“.

Но това, че е бил „сам“ Плевнелиев отчете и като едно от „най-големите си постижения“ в своя мандат.

„Държавата се крепеше на мен. Щастлив съм, че действах по съвест“.

Настоящият държавен глава не отрече възможността някога да се кандидатира за нов мандат отново, тъй като в никакъв случай не изоставя заниманията си с политика, макар и засега встрани от постове и длъжности.

Според Росен Плевнелиев новоизбраният президент Румен Радев „все още не е встъпил в длъжност и все още има голяма свобода да прави изказвания“. Така коментира той изказването на Радев, че България ще се противопостави на санкциите срещу Русия.

Плевнелиев обаче посочи, че от 22-ри януари, когато новият президент встъпва в длъжност „всяка негова дума става официална позиция на България“ и предрече, че ако Радев отстоява подобни принципи, той ще трябва да ги отстои и пред редица институции в ЕС.

„Когато продължаваме да твърдим, че Крим де юре е украински, но де факто е руски, трябва да се знае, че тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Не се споделя и от мен“, каза държавният глава и обеща, че на срещата по приемо-предаване на поста, той ще предупреди Радев за това.

„Ако искаме мир в Европа, трябва да има мир, защото има съд в Хага, към който имаме отношение, и той се произнесе по случилото се в Крим: „това е акт на агресия и незаконна окупация“. Ако един български държавен глава държи на тези институции, той трябва да се съобразява с тях“, обясни Плевнелиев.

По отношение на Русия, държавният глава каза, че остава на своята позиция, която е срещу политиката на руския президент Владимир Путин: „Не прилича на Русия, ядрена сила, член на съвета на ООН, най-силната ядрена страна в света да окупира незаконно. Тя трябва да бъде за пример“.

Плевнелиев обясни, че след интервюто преди дни в Нова телевизия, където спомена за обтегнатите отношения между президент и вицепрезидент, той е провел среща с вицепрезидента Маргарита Петкова.

„Двамата седнахме и говорихме веднага след моето интервю в „Нова“ и въпросът е следният – над нас е и народът, и президентската институция и конституцията, не ни отива (да се караме – б.ред) и това го осъзнаваме много добре. По този начин ще излъчим погрешен сигнал към народа, който се е нагледал на политици, които са всеки сам за себе си.

„С Попова ще си тръгнем различни, но заедно“, беше категоричен президентът и добави, че заедно ще направят пресконференицията си.

Плевнелиев не забрави да припомни обаче и че когато е свалил доверието от управлението на премиера Орешарски, вицепрезидентът е бил на друг мнение.

Той напомни и че, във всички други държави в ЕС няма длъжност вицепрезидент, докато в България има и че президентската институция в страната е от „силните“, тъй като президентът се избира пряко от народа.

„Българският дъжавен глава е щастлив, че е избиран от народа, това го прави силен“, е мнението му.

Аз съм първият държавен глава, който свали доверието си над Орешарски, а вицепрезидентът беше на друго мнение.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here