Корнелия Нинова: Трябва да правим трайно законодателство и независимо кой е в изпълнителната власт

0
225

83% от българските граждани определят корупцията като проблем номер едно на управлението. 80% от българския бизнес казва, че обществените поръчки са нагласени предварително за един единствен изпълнител. Целият български народ е с усещане за пропиваща се навсякъде корупция. За да решим един проблем, първо трябва да кажем, че го има и да го назовем.

Уви, управляващите не признават корупцията за проблем. Как да го решат тогава? За тях тя не е престъпление, не могат да се борят с нея, защото няма определение. 28 години всички крадат и не можем да преборим тази кражба, защото няма определение- какво е корупция. Що за аргументи са това?

Уважаеми управляващи, и най-вече ГЕРБ, които мълчите, сигурно нямате аргументи или искате да мине току- така дебатът и уважаеми опозиционни групи, които ще гласувате с управляващите, защо не използваме председателството като шанс да опровергаем всички твърдения, че България е най-корумпираната и бедна страна. Що за изказване е това: „В момента тук има чужденци и ние трябва да се отчетем с един закон за корупцията“. Най-добре беше да ги поканим- еврокомисарите, министъра на правосъдието и да им дадем възможност да видят как българските държавници и политици в парламента наистина са решени да се борят с корупцията, а не да имитираме такава борба.

Има в Конституцията и в правото един железен принцип от римско време до ден днешен, дано да го има и занапред – разделение на властите и взаимен контрол. Няма такова нещо в света- властта, която управлява и априори при нея е корупцията, да си избира тези, които да я контролират. Ако някой иска да ме убеди, че човекът, който краде, назначавайки си човека, който го контролира, очаква този, вторият, да го вкара в затвора- е, няма да му повярвам. Това е проблемът на този закон. За съжаление този разговор беше изроден по следния начин – коя група иска да назначава органа- БСП и президентът или управляващите и другите опозиционни групи, които ги подкрепят. Не е това проблемът, колеги. Корупцията е надпартиен въпрос. Ако ние се съобразявахме с партийния си интерес, щяхме да ви подкрепим, защото утре може да управляваме ние- ще си назначим наши хора, те няма да ни контролират и ще ни е добре.

Гледаме на корупцията като на въпрос на държавност и надпартийна тема. Днес президент е Румен Радев, утре ще е някой друг. Днес управлява ГЕРБ, утре ще управлява БСП. Ние не правим закон за един мандат. Ако гледате на това законодателство като на закон за вашия мандат, това е държавническа грешка. Трябва да правим трайно законодателство и независимо кой е в изпълнителната власт, чие е мнозинството тук, кой е в президентската институция- да гарантираме изпълнителната, законодателната и президентската власт взаимно да се контролират, за да има ефект.
Уви, както виждам, ще пропуснат последния шанс да коригират поведението си по отношение на борбата с корупцията. Не се сърдете, ако началото на председателството и краят му бъдат един и същ – никакъв напредък в борбата с корупцията.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here