Нинова: Живее ли днес народът ни по-добре след управлението на Бойко Борисов? Нека той да каже

0
563

Откриваме последната сесия на 43-то Народно събрание, може би и най-кратката сесия на парламента. Почтено е към онези, които ни изпратиха тук, да отчетем какво сме направили, не с консенсус, уважаеми колеги от управляващото мнозинство, но с факти, с реализъм, надявам се с мъдрост и перспектива занапред.
Мнозинството сложи в дневния ред на този парламент програмата на правителството на Бойко Борисов, над 150 страници на компромиса, сговор, делбата и провала. Можем да обобщим, че това бяха две загубени години за България, две безплодни години за народа ни. Мнозинството беше създадено с една голяма цел- реформи и ги направиха – пенсионна, образователна, здравна и съдебна. Много спорове, срещи, раздели, напускане на партньори видяхме в управляващото мнозинство, но не видяхме резултат от тези реформи.
Нека да ги оценим не от от гледна точна на управляващи, не дори и на опозицията. Всички тук ще бъдем субективни. Да се опитаме да ги оценим от гледна точка на онези, заради които ги направихте. Смятате ли, че някой българин днес има по-добро здравно обслужване, че плаща по-евтини лекарства или не плаща под масата, когато отиде в болницата. Ние не мислим, че това е така. Към всичките му неволи в здравеопазването, реформата добави и унижението да чака на опашки за пръстови отпечатъци.
Пенсионна реформа. Днешните пенсионери получиха ли по-високи пенсии- не. А бъдещите пенсионери какво получиха – по висок стаж, по-дълго време да работят; увеличихте им осигурителната вноска и им дадохте обещание за бъдещо несигурно събитие, след 30 години да получават по-високи пенсии.
Образователна. Побъркахте учители, деца, директори с нови учебни програми, за пръв път учебна година стартира без учебници, държавни и общински училища са с по-малък бюджет. .
Съдебна. Месеци напред за подялба на власт и влияние във ВСС. Нека от гледна точка на тези, заради които направихте тази реформа да попитаме, имат ли чувството, че е повишена справедливостта, че има възмездие за престъпниците, че битовата престъпност е по-малко. Нека да кажат те.
Заложихте над 16 млрд. лв. нов дълг, увеличихте акцизи, такси и винетки, гордеете се с 1,5 млрд. лв. излишък. Тук стои най-важният въпрос в политиката- почувства ли народът от това нещо, почувства ли, че живее по-добре от тази финансова стабилност, намаля ли бедността, най-голямото предизвикателство пред нас? Ние мислим, че не. Има само един измерител на успешна политика и това е отговорът на въпроса- живее ли днес народът ни по-добре след управлението на Бойко Борисов? Нека той да отговори.
Някои сигурно живеят, онези десетина фирми, които получават всичко в българската икономика- да. Но млади семейства, хора с увреждания, работници, интелигенция, пенсионери, учители- не. Министърът на здравето, на отбраната и кметът на Пловдив сигурно живеят по –добре, но са обвиняеми за далавери. Но пациентите, жителите на Пловдив, военните и техните семейства- едва ли.
Към тази несправедливост добавете и отнемането на достойнството на българския народ, защото какво друго е външната политика на правителството на Бойко Борисов, освен предателство на националния интерес – Кристалина Георгиева и Ирина Бикова, подкрепата на СЕТА, санкциите срещу Русия, цялостната политика по отношение на бежанците, която е послушание към Меркел и ЕНП.
Народът каза „Не” на тази политика, поиска промяна и избра Румен Радев за президент. Вместо да приемете тази воля и да се оттеглите от властта, започнахте с всички сила да се вкопчвате в нея – опити за ново правителство, бавене на мандати и сега искане за удължаване работата на това Народно събрание, уж за да отговорите на народната воля от референдума и ви трябват две седмици.
Уважаеми колеги, имахте два месеца от 13-ти ноември до днес, имахте две години на управление и можехте да го свършите. Кого мислите, че ще заблудите, че това е вашето желание да удовлетворите волята на народа? Интересът тук е друг и хората го разбират. Материален е този интерес, а не народната воля.
Ето защо ние виждаме изхода от тази ситуация с разпускане на Народното събрание и предсрочни избори, ново мнозинство по волята на народа и политическа зрялост в бъдещия парламент за следното: бъдещите депутати веднага да се заемат с промените в Изборния кодекс. На второ място, без никакви компромиси, разправа с мафията, подкупите, комисионните, договорките на маса и плащането под маса и възмездие за тези, които го правиха през тези 2 години. Трето- работа за нов икономически модел за развитие на България,собствена икономика и българско производство, план за развитие на 5-6 отрасъла на държавата, за които имаме суровини, възможности и пазари, връзването им с образование в средните училища и в университетите за осигуряване на кадри. Четвърто- здравеопазване- всеки българин да знае, че когато си плаща здравните вноски ще има достъп до здравеопазване и няма да доплаща за това, а онзи, който не може, защото е беден, защото е слаб или с увреждания- да знае, че държавата му гарантира здравеопазване. Пето- всичко това, взето заедно, като изпълнение на условия за постигане на две големи цели – намаляване на бедността, раждането и отглеждането на повече българчета в България, големият въпрос за демографската криза.
Уважаеми колеги,
Светът се промени. Народите и в Америка, и в Европа, и в България на президентските избори поискаха промяна и си я взеха. Много хора казват- каква точно е тази промяна? Ние я виждаме така-почтени политици, родолюбци въвеждат правила за работа, за морал, еднакви за всички и въвеждат наказания за онези, които не работят и не живеят по тези правила. В центъра на политиките, които правят почтените политици родолюбци да застане човекът, а не парите.

Голямото предизвикателство пред нас днес е дали разбираме необходимостта от промяна, която поиска народът ни и дали сме готови да му дадем тази промяна. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ разбрахме желанието за промяна и сме готови да я направим. Направихме първата крачка на президентските избори и ще я направим докрай на предсрочните парламентарни избори. Ще управляваме държавата, за да реализираме всичко това, което казваме днес. Това е предизвикателство не само пред нас от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, а пред политическия елит и пред статуквото. Или промяната, или всички ставаме ненужни. Ние сме готови за нея.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here