Черните рицари на Казанлък празнуват зрялост

Мото-клубът на местните рокери, „Черните рози“, чукна пълнолетие. Преди 18 години сдружението на мотористите е регистрирано официално като неправителствена организация.

На практика той е първият у нас клуб, получил регистрация. Тогава наброява 8 членове

Първият му председател Христо Христов-Горилата си спомня 14 декември 1997 г., когато отишли четирима от клуба в старозагорски съд, за да вземат документа.

„В съда се влизаше след проверка на чантите. Понеже ние не носехме, охраната направо ни пусна, без да ни пребръква. Влизаме и сядаме в една голяма зала, имаше и доста други хора вътре. Дойде нашият ред и се изправихме, докато съдията обявяваше регистрация. В този момент забелязах как изглеждаме на общия фон: целите в черни кожени екипи, на тоя му виси верига от колана, на другия му лъщят значките, синджири, метални еполети…въобще рокерски стайлинг. После се оказа, че един от нашите носел дори газов пистолет в джоба си, но…това са само спомени, на които днес се забавляваме”.

Години наред вече „Черните рози” организират и един от най-големите в България мото-събори. Първите му масови издания са на язовир Копринка, а от няколко години на Крънско ханче.

Малко над 10 години казанлъшките рокери имат и собствена база, където ежеседмично провеждат събранията си, разтоварват се с приятели и посрещат гости от страната и чужбина.

През 1997 г. първата им клубна обител е на ул.”Иречек”, в едно мазе.

Горилата, който днес живее в Германия, си спомня как на връщане от Стара Загора на 14 декември преди 18 години, вече притежатели на регистрация, видели по пътя малко след Черганово мургав нашенец на колело да превозва наръч дърва. Спрели и го погнали, помислили, че в наръча е скрил крадени вещи. Оня хукнал, а сред съчките се оказало, че бил скрил току-що отсечена елхичка. Коледното дърво вместо мургавелската къща, украсило клуба на „Черните рози” за първата им Бъдни вечер като сдружени рокери.

Сега клубът наброява повече от 30 членове, председател е Емил Лазаров-Пъна.

2011 gImage28 godi

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram