Пожарникарите сменили биковете за нова година

0
457

Своя база получили в края на 1936 г. казанлъшките пожарникари. Огнеборците се нанесли за новата година в сградата, където до есента на същата година се помещавали градските бикове.

Разбира се, двуетажното здание било преустроено. За това подробно се разказва в дописка във вестник“Казанлъшка искра“.

Авторът посочва, че заслугата за това била на новоназначения пожарен командир Иван Пелов. Той дошъл в казанлък от Ямбол, където геройски гасил горящите подземни пластове на отводнените стралджански блата.

Като командир в Казанлък бил поставен на 20 октомври същата година и тутакси започнал реформи в местното противопожарно дело. Стартирал първом ремонта на сградата, на долния етаж, където отглеждали биковете, поставили помпите за гасене, обособили канцелария и работилница. Там била и конюшната, конете като жива тяга тогава се използвала за впряг на помпените коли.

Към втория етаж изградили мозаечна стълба, той служел за нуждите на пожарната команда. Там имало обширна спалня с 8 легла, кухня, столова, учебна зала. Имало отделна спалня за командира и склад. Зданието било основно пребоядисано.

Съставът на командата бил от командир, един старши, един шофьор, 4 пожарникари, 2 колари и …един кон.

Ремонтът бил извършен с пари от пожарния фонд 40 000 лева, от подарени 5 200 лева от фабриките и още 3 100 лева от търговците.

78 години по-късно, през 2014г., пожарникарите излязоха от зданието, служело за общински обор. То бе разширено толкова, че сега може да побере няколко околийски команди.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here