Групата на „БСП за България“ няма да подкрепи увеличаване на такса смет за 2020 година в Стара Загора

Групата общински съветници от „БСП за България“ в общинския съвет на Стара Загора няма да подкрепи предложението на кмета Живко Тодоров за увеличаване на такса смет през следващата 2020 година, заяви в ефира на Радио Стара Загора Галина Господинова, общински съветник от БСП и член на Постоянната комисия по бюджет и финанси в местния парламент.

Според нея увеличаване на такса смет е неизбежно, но решението е взето под натиск и прибързано с аргумента, че за изпълнението на инвестиционната програма на община Стара Загора са необходими още 2 милиона лева. Необходимо е да се проведе експертен дебат и анализ за необходимостта от по-доброто управление на отпадъците в общината.

В момента формулата за изчисляване на такса смет е на база данъчната оценка на жилището. Господинова е категорична, че трябва да се изчака преброяване на населението през 2021 година и определянето на нова формула, по-справедлива за обществото. За община във финансово стабилно състояние, както твърди общинското ръководство, липсата на два милиона лева за изпълнение на инвестиционната програма не може да бъде аргумент за исканото увеличението на този местен данък. Направеното предложение е в ущърб на гражданите. Галина Господинова уточни, че групата общински съветници от „БСП за България“ ще подкрепи структурните промени за намаляване състава на Звено „Чистота“ с 14 щатни бройки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram