Разсипаната топлофикация в Казанлък сред причините за обвинението на Баневи

1
6528

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Топлофикация Казанлък“ АД ,“Полимери“ АД, „Елма“ АД, Химически завод „Панайот Волов“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.

Фамилията Баневи е известна в Казанлък именно със закупуването на бившата Топлофикация, която през 2004 срещу сумата от 1,6 милиона лева стана владение на Николай Банев, чрез холдинга АКБ – Форес

Казанлъшкият ТЕЦ, тогава, бе сред най-модерните в България, но още на следващата година близо 6000 семейства, които ползваха топло от ТЕЦ-а се оказа, че посрещат една студена зима.  Сред дългите опити за съживяване на топлофикация, нейни клиенти останаха само общински дружества сред които училища детски градини и болницата, но не след дълго и те бяха изправени пред внезапна криза да минат на друга форма на отопление заради неработещия ТЕЦ.

ВИДЕО:

Ето какво остана от ТЕЦ-а след Баневи

От холдинга инсталираха мощности за производство на пара и електроенергия чрез когенерация, които също не просъществуваха дълго. В последствие стана ясно, че дружеството е изпаднало в несъстоятелност през 2011г. а от сградата на старата централа бе остана само бетонов скелет, след като всичко бе изрязано за скрап.

Казанлъчани още помнят лъскавият Майбах, който Банев паркираше пред общината за поредните преговори за топлина към клиенти.

 

 

 

Майката на Банев, Мария Банева, която по настоящем също ще бъде обвиняема, бе позната на казанлъчани като меценат на културата.

Дълго време тя, чрез дружествата на сина си бе сред спонсорите на Чудомирови празници.  Тя бе и един от управителите на ТЕЦ-а в Казанлък.

1 КОМЕНТАР

  1. Удобно пропускате, че майката на г-н Банев бе обявена за най-културната личност посещавала Казанлък ?1? Каза го един от скоро избраните почетни граждани на града ни. Пропускате и че видния фейсбук деятел Говедаров още нищо не е казал по сигнала, че се режат тръби от подземните трасета на ТЕЦ-а, но никой не отстранява от шахтите канцерогенните им изолации. Кметицата като правеше всеки път ескиважи пред него и го приемаше неофициално за благодетел, какво ще каже?

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here