Какво да приготвим за празничната трапеза на Никулден – традиционни рецепти

0
237

В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Ето и няколко примерни рецепти за празника:

Рибена курбан чорба

Необходими продукти:

риба – 350 г шаран

масло – 60 г прясно

моркови – 100 г

целина – 1/2 глава (50 г) + листа

лук – 50 г

магданоз – 60 г магданозени корени

картофи – 250 г

домати – 150 г

девесил

дафинов лист

черен пипер на зърна

лимони

сол

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства и се измива. Залива се със студена вода, посолява се и се вари 10-15 минути.

Бульонът се прецежда и се кипва отново. Към него се прибавя предварително накълцаните и задушени в мазнина лук, моркови, целина и магданозени корени.

След 10-тина минути се добавят нарязаните на кубчета картофи, шарана, обелените и ситно нарязани червени домати, листата от целина, черния пипер, дафиновия лист и девесилът.

Когато картофите омекнат, чорбата се отстранява от котлона и се поръсва със скълцан магданоз. Посолява се на вкус и се поднася с резенчета лимон.

Пълнен шаран по традиционна рецепта

Необходими продукти:

шаран – 1, 500 кг

ориз – 1 каф чашка

стар лук – 1 глава

пушен бекон – 300 г

гъби – 300 г

лимони – 1 бр.

домати – 1 бр.

бяло вино – 150 мл

сол

черен пипер

пушен червен пипер – на вкус

магданоз

девесил

мента

За украса:

маслини

лимони – 1 бр.

зелена салата – листа

зелен лук – пера

Начин на приготвяне:

Почистеният и измит шаран се осолява, натрива се със смлян пипер и се полива със сока от един лимон. След което се прибирав хладилник, за да се приготви плънката.

Лукът, беконът, домата и гъбите се нарязват на дребно. Прави се запръжка, към която се прибавят ориза и чаша хладка вода. Пържи се до прозрачност.

Към сместа се добавят гъбите и пушения бекон и се долива ощя малко вода. След няколко минути се слага и виното.  Готви се до изпаряване на алкохола.

След като плънката е полуготова, се овкусява със сухите и зелените подправки.

Шаранът се пълни с изстиналата плънка, зашива се с конец и се слага върху хартия за печене в подходяща тава. Отгоре се намазва с олио и се поръсва с червен пипер.

Рибата се пече на 200 градуса в началото, а после се намалява на 180-150 градуса.

Шаранът е готов, щом придобие приятен кафеникав загар.

 

Весел празник!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here