ГДБОП и Специализираната прокуратура иззеха огромно количество оръжие, изнесено и от завода в Казанлък

Огромно количество оръжие е иззето при специализирана полицейска операция. Това стана ясно по време на брифинг в сградата на ГДБОП по повод поредната успешна съвместна операция на службата и Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност.

Открити са картечници, автомати, пистолети и части и патрони. Има и задържани лица. Някои от автоматите са открити в столичния квартал „Редута“. При операцията са открити и взривни материали.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че това е голям удар срещу организираната престъпност. От думите му стана ясно, че са иззети 82 автомата.

В брифинга участваха заместник главния прокурор Иван Гешев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и прокурор Евгения Станкова.

„Това, което виждате онагледява защо точката „Организирана престъпност“ се счита за закрита по механизма за сътрудничество. Съществени проблеми за организираната престъпност в България няма, или ако има, те не са по-съществени, отколкото в другите европейски държави. Трябва да уважаваме труда на тези хора, които дават приноса си в затварянето на тази глава от доклада на ЕС за борбата с престъпността“, заяви Иван Гешев.

Той сравни случая сега с този отпреди три години с иззетите 50 оръжия тип „Узи“. „Колегите от ГДБОП продължиха да работят по случая. Миналата седмица колегите са влезли в гараж в София. Беше намерен и черен барут в количество, което би разрушило цял блок. Част от автоматите се водят обезопасени. Към всеки автомат има торбичка с части, които да го направят действащ. Собственикът на склада е задържан, каза Иван Гешев.

Вчера е била проведена и друга операция на ГДБОП. При нея са открити оръжия, изнесени от завода в Казанлък. Някои от автоматите са открити в село Габарево, Община Павел баня.

Прокурор Евгения Станкова добави, че лицето е задържано на излизане от подземен гараж. Извършени са претърсвания и изземвания. Цяла нощ на територията на гаража разследващите са работили. Този човек е създавал опасност за хората, живеещи в близост до този склад. По оперативна информация от септември 2011 година е налице организирана престъпна група, занимаваща се с търговия и съхранение на огнестрелно оръжие. Претърсени са 9 адреса. В рамките на сделката вчера са намерени автомати и пистолети. Общо 17 автомата „Калашников“, 12 пистолета и цеви са иззети по вчерашната акция“.

Ивайло Спиридонов подчерта, че тези успешни операции е удар по контратероризма, тъй като целта е била продажбата им за страни в Европа. „Нашата задача е да полагаме усилия такива оръжия да не достигат до Централна Европа“. Той изброи какво точно оръжие е иззето. Работата по реализацията продължава и в момента. Паралелно с този случай е разбита и група, занимавала се с изработването на фалшиви документи за самоличност. Двата случая са свързани. Задържани са 5 лица, като трима са чужди граждани. Намерена е и печатницата, където са се печатали документите. Компилацията от група, която се занимава с огнестрелни оръжия и друга, занимавала се с фалшифицирани документи е имала един търговски директор, който е пласирал стоката.

Това са денонощно усилия и аз благодаря на колегите за това, отбеляза Спиридонов.

Зам.-главният прокурор изрази задоволство от факта, че с акцията не е било допуснато пласирането на оръжията.

novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram