Lepidoptera в Казанлък

0
178

Отличаващият се млад автор Александър Петров, познат под псевдонима Александър Скалд, ще презентира книгата „Lepidoptera“ в Казанлък.

„От дете чета Чудомир. Израснал съм с неговите разкази и поне веднъж месечно, в продължение на години, се връщам към тях. Затова презентацията в Литературно-художествен музей „Чудомир“ е изключително специална за мен“, написа Александър към организираното от него събитие тази вечер, от 17.30 ч.

„Lepidoptera” е литературно-научна презентация, която представя новата книга на Регионален природонаучен музей – Пловдив. Авторът Александър Петров е уредник на зала „Тропик” в музея.
“LEPIDOPTERA” е книга за пеперудите с два раздела. Първият е поема от седем части и 476 стиха, които в мерена реч разказват живота на пеперуда от яйцето до последния ѝ ден. Освен чисто биологична част в поемата има много моменти, свързани с живота на хората – страх от неизвестното, мечта, борбеност, горделивост, смърт.
Втората част дава биологична информация за пеперудите, представена по увлекателен и достъпен начин.

Александър Емилов Петров – Скалд е роден в град Лом през 1990 г. Детството си прекарва в монтанското село Златия. След това животът му е изпълнен с предизвикателства, пътувания и промени. Завършва „Вътрешна архитектура” в ЛПГ – Берковица през 2009 г. Завършва висшето си образование във Велико Търново, специалност  Български език и история.

Живее в Козлодуй, Велико Търново и Бургас между 2010 и 2013 г., където работи като радиоводещ. От 2015 г. живее в Пловдив, където става доброволец в Българското дружество за защита на птиците. Благодарение на теренните проучвания и упоритата работа натрупва достатъчно биологична култура, за да започне работа в Регионалния природонаучен музей в града. 

Пише поезия и проза от ранна възраст под псевдонима Александър Скалд. Скалд (skàld) е поет от Севера (Скандинавия и Исландия), който възхвалява смелостта, героизма, достойния живот, славната смърт; възпява богове и крале, митични герои и героини. Понеже темите, които Александър засяга в творбите си, са много близки до тези на поетите от стари времена, решава и писателският му псевдоним да е свързан с тях.

Отличително в творчеството му са дългите поеми, в които разказва в мерена реч истории за смърт и слава, дързост и доблест, триумф и погром. През 2019 г. планира издаване на сборник с такива поеми, вдъхновени от скандинавската митология. Работното заглавие е „…И вечна слава във Валхала”. 

Увлечен е от бойните спортове. В момента е младши инструктор (кансей) в Да Дао – Клуб „Север”.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here