ИПИ: Област Стара Загора четвърта по БВП

Брутният вътрешен продукт на област Стара Загора за 2011 г. е 10 067 лв., което я прави четвъртата най-богата област в страната. Макар икономиката на областта да нараства неизменно през последните години, Стара Загора отстъпва второто си място по БВП на човек и заема четвърто място след столицата, София област и Варна. Това показва публикуваният днес социално-икономически профил за областта в изследването „Регионални профили: показатели за развитие 2014″. То е изготвено за трета поредна година от Института за пазарна икономика, в сътрудничество с Региостат. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Според проучването на ИПИ, икономиката на областта има индустриален профил, като неизменно расте през последните години. Пазарът на труда продължава да изглежда сравнително добре, но през последната година има спад в заетостта и покачване на безработицата. Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи и преките чуждестранни инвестиции остават на високи нива. Усвояването на европейски средства от общините среща предизвикателства. Сред отличниците са общините Чирпан, Гурково, Казанлък и Стара Загора.

В демографското развитие на областта се запазва отрицателният естествен прираст на населението, докато механичният прираст отново има положителна стойност след 2012 г. През последните две години спада делът на висшистите в състава на работната сила. Сред положителните фактори за развитието на областта, посочени от местния бизнес, е пътната инфраструктура и конкретно завършването през 2013 г. на АМ „Тракия”. Ключови показатели за област Стара Загора

През 2014 г. се наблюдава покачване на оценките на бизнеса за взаимодействието му с областната и общинската администрация. Занижават се възприятията за корупция сред бизнеса.

„Регионални профили: показатели за развитие 2014″ са изготвени от ИПИ за всички 28 области на страната. Те представят тяхното развитие въз основа на 59 показатели, обединени в 8 категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.

NBP.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram