За да остане и след нас

0
816

На 8 ноември, Архангеловден, се състоя откриването на реставрирания паметник на загинали във войните жители на старозагорското село Маджерито.

Паметникът е построен през 1926 г. и е осветен за първи път на 21 ноември, по стар стил тогава – Архангеловден. Той е изграден в памет на 27 мъже от селото, загинали в Балканската и Първата световна войни. Във времето монументът в центъра на Маджерито започнал да се руши.

Идеята за възстановяването му е на родолюбивата казанлъчанка Станислава Авджиева. Тя е дарила цялата сума за ремонта. В нейното патриотично дело има и личен мотив. По време на Балканската война при обсадата на Одрин през 1913 г. е загинал собственият прадядо, чието име също е изписано на паметника.

Изцяло обновеният мраморен монумент с християнски кръст на върха бе осветен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан, в присъствието на областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова.

В обръщението си към гостите на тържеството и жителите на Маджерито областният управител призова да помним своята история и подвига на героите, проляли кръвта си, за да я има днес свободна и независима България.

Пред паметника на загиналите воини бяха поднесени венци, а десетки жители на Маджерито и на околните села положиха цветя в знак на признателност.

За гостите на освещаването домакините бяха приготвили курбан, който бе осветен от митрополит Киприан.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here