Борис Кърчев и Елена Йончева сдадоха имунитетите си

Законотворците от ГЕРБ Борис Кърчев и от БСП Елена Йончева вече са дали съгласието си за сваляне на депутатския им имунитет, съобщи шефката на НС Цвета Караянчева.

Тя допълни, че в деловодството на парламента вече е постъпило искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на шестима народни представители.

Готовност да се откажат от защитата си, за да продължи разследването срещу тях, вчера заявиха и Георги Михайлов и Пламен Христов.

Марешки и Таскова не дадоха категоричен отговор на въпроса дали сами ще се откажат от имунитетите си или ще остават въпроса да бъде решен с гласуване в пленарната зала.

Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев за престъпления за неплатени данъци в особено големи размери. Проверката касае периода юни – юли 2015 г., когато в Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС. Подадена била невярна декларация за ДДС.

Елена Йончева е разследвана от прокуратурата за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати.

Другият червен депутат – Георги Михайлов е обект на обвинението заради умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Те касаят Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София и са на стойност 24 359 808 лв. за периода 2015 г. – 2017 г., когато той е бил директор.

Разследването срещу Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов е за изнудване.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram