Разработиха се…!? След „Спри каруците-убийци“

0
3357

КОМИСИИТЕ ПО ОБЩЕСТВЕН РЕД И СИГУРНОСТ В ОБЩИНСКИ СЪВЕТ И ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗАСЕДАВАХА ЗАЕДНО

„Ситуацията в Казанлък е спокойна във всяко отношение.“, заяви на поредното съвещание на тема „Обществен ред и сигурност“ в Община Казанлък началникът на РУ „Полиция“ – Казанлък главен инспектор Стойчо Крачолов.

В срещата, водена от председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, участваха членовете на Постоянната комисия по сигурност, обществен и екологичен ред към Общински съвет – Казанлък с председател Стефан Драганов, на Комисията по безопасност на движение по пътищата при Община Казанлък, с председател заместник-кмета по „Инфраструктура, строителство и транспорт“ инж.Даниела Коева, общински съветници и представители на общинската администрация.

Сред обсъдените актуални въпроси бяха и промени в Наредба №30 за  движението на каруци на цялата територия на Казанлък.Главен инспектор Павлин Коцев, началник-сектор „Охранителна полиция” посочи, че ромската общност се интересува от изискванията по Наредба №30 и се правят разяснения. Той запозна присъстващите с резултатите от предприетите по-активни действия за ограничаване на нарушителите през последния месец: 15 иззети каруци и 7 акта по Закона за движение по пътищата. „През изминалия ден, само на ул.“Кенали“, където движението с каруци е най-активно са проверени 7 превозни средства с животинска тяга, които бяха абсолютно изрядни по документи.“, отчете главен инспектор Коцев. Той съобщи, че съвместно с представител на звено „Екоконтрол“ на община Казанлък в град Шипка, пак в сряда, е задържана нерегистрирана каруца, която е отнета и паркирана в село Овощник.

Даниела Коева отбеляза, че мерки, в посока на подобряване на Наредба №30 и по-пълен контрол, както и разширяване на територията с ограничения на движението на каруци Община Казанлък предприема последователно още от 2014г. Ограниченията са обозначени с пътни знаци, води се регистър на превозните средства с животинска тяга и техният брой в града към момента е 116.

Николай Златанов инициира дискусия с участниците в срещата по различни предложения за изменения и допълнения към Наредба №30 за движението на каруци на територията на общината. Сред тях са: заедно с регистрацията да бъде изискван и паспорт на животното, да бъдат въведени изисквания за боядисване на превозното средство с ярко жълт цвят, а на водача – за задължителна светлоотразителна жилетка, завишаване на налаганите парични глоби, ограничения за движение в тъмната част на денонощието и др.

Юристите в разговорите бяха единодушни, че, тъй като Законът за движение по пътищата не въвежда каквато и да било забрана за каруците, местните наредби не могат да противоречат на националното законодателство, но може, доколкото е възможно, да бъдат направени подобрения.

Предстои предложенията да бъдат входирани в „Деловодството“ на Общински съвет – Казанлък и обобщени в доклад на Постоянната комисия по сигурност, обществен и екологичен ред, който да бъде публикуван за разглеждане и мнения на гражданите на сайта на Общинския съвет.

Участниците в срещата препотвърдиха, че институциите ще продължат да работят съвместно, в близка координация, за спазване на реда и сигурността на всички жители на общината.

Пресцентър на община Казанлък

Припомняме ви, че Медийна група Вис виталис поде гражданска инициатива:

СПРИ КАРУЦИТЕ-УБИЙЦИ!

Властта, местната, мълчи! Мълчи кметът. Депутатите мълчат. Мълчат общинските съветници. Голямата част от нас, изтръпнали и гневни, също мълчат. Полицията чака разпореждания…

Тишина… Която убива. И която има лица – Вики и Цанко.

В тази тишина ни ограбват, удрят и заплашват… За нея сме виновни всички. Време е да действаме, да не чакаме и това ужасно събитие да отшуми.

Да разцепим тишината! Да не мислим за имиджа, а за живота! 

Скъпи съграждани! 

Да покажем смелост и гражданска сила и да принудим, но и да помогнем, властта в Казанлък да си свърши работата. Още повече, че за движението на ППС с животинска тяга има пълна нормативна уредба – с правила, задължения и контрол. 

Законите са за всички, общинските наредби – също. Призоваваме всички вас, гражданите на община Казанлък: работещи и неработещи, ръководители и редови служители, институции, организации, синдикати, сдружения, клубове, млади и възрастни – да не чакаме нова трагедия, а да се обединим и заедно да се справим с този проблем!

Всеки може да спре каруца-убиец! И ти можеш: виж стряскащата видео-хроника – малка част от всичко, което се случва по улиците в общината, снимай нарушение и качи снимката в нашия сайт, изпрати сигнал на presstv.bg, напиши коментар, предложи решение, дай идея. Чрез нас те ще стигнат до Община Казанлък.

Призоваваме кмета да реагира на всеки сигнал или предложение на гражданите и да дава отговор на всеки техен въпрос. Ние ще публикуваме тези отговори – до момента, в който нашият кмет отчете пред своите съграждани, че безпрекословно изпълнява задълженията си по Наредба 30.

Докато не бъде въдворен пълен и законен ред!

Медийна група „Вис виталис“ гр. Казанлък

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here