Казанлъшките полицаи празнуват след дни на напрежение и акции срещу каруци

И полицаите в Казанлък отбелязват празника си.

От 1999 г. църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба „Полиция“ на МВР.

Местните служители на реда посрещат този 8 ноември след няколкоседмично напрежение в района, по време на което бяха нападнати полицаи. Пострадаха шестима полицаи, които се опитаха да спрат провеждането и да задържат организатори на нелегална гонка с каруци. Те бяха атакувани край село Черганово и в квартал в Мъглиж, където бяха замеряни с камъни.

Жители на Казанлък и региона на 31 октомври се събраха пред полицейското управление в града, за да изразят мълчалива подкрепа към полицаите /на снимката/.

Хората не приемат служителите на реда да бъдат нападани и бити, докато изпълняват задълженията си. Подкрепа изразиха над 130 души.

След като двама млади казанлъчани загинаха нелепо на 27 октомври на пътя заради конски впряг, градът избухна против каруците.

За седмица бяха направени няколко нарочни полицейски акции за ограничаване на движението на каруците в забранените зони на Казанлък, установяване на собствениците на талигите, регистрацията им и изрядността им.

В Казанлък се усети полицейската намеса за обуздаването на безразборното придвижване на хора с конски впрягове из целия град, републикански и общински пътища, със задоволство коментираха казанлъчани в социалните мрежи, макар твърде ограничените правомощия за това от страна на органите на реда. „Значи можело“, констатират коментиращи във Фейсбук.

Макар хората да недоволстват, че патрулката, която бе поставена пред квартал „Кармен“ прави актив повече докато спира преминаващите коли по булеварда, отколкото да респектира жителите зад прегражденията, ефект очевидно от присъствието и мерките има.

След гражданската инициатива „СПРИ КАРУЦИТЕ-УБИЙЦИ!“ на Медийна група „Вис виталис“, с която апелирахме към всички да покажем смелост и гражданска сила и да принудим, но и да помогнем,  властта в Казанлък да си свърши работата, защото за движението на ППС с животинска тяга има пълна нормативна уредба и да не чакаме нова трагедия, а да се обединим и заедно да се справим с този проблем, полицията в града се активира и допринесе за намаляване на движението на каруците из града.

Чести празник!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram