БСП ориса местния парламент със „споделено управление“

0
6379

„Споделеното управление“, което БСП предложи на всички политици веднага след местните избори, стана водеща фраза на първото заседание на местния парламент още в първите часове от неговото функциониране. Днес 37-те старейшини от петте политически сили, участващи в новия общински съвет се заклеха, а новият-стар кмет Галина Стоянова във встъпителното си слово се позова именно на „споделеното управление“, въведено само преди седмица от левицата и се зарече, че ще реализира част от програмата на БСП.

Според Стоянова още в следващия бюджет ще бъдат предвидени помощи за млади семейства и новородените им, изразяващи се в подпомагане за осигуряване на бебешки памперси за една година време. С 50 стотинки от общината ще увеличат издръжката на едно дете в детските заведения, а с 50 стотинки ще поевтинее купонът за детската кухня.

Общинският съвет избра свой председател – отново и за трети път той е Николай Златанов. Другото предложение местния парламент да оглави юристът от БСП Моника Динева отпадна с 13 гласа пред 24-те вот за Златанов. Така ясната заявка на втората по брой мандати политическа сила – БСП, да излъчи пръв сред равни, бе бламирана от очевидната първа „плаваща“ коалиция в този местен парламент.

Припомняме, че ГЕРБ вкараха 13 съветника, БСП – 9, Алтернатива за гражданите – 8, ДПС – 6, ВМРО – 1.

Въпреки това именно БСП зададе тона в новия политически сезон – от една страна с дефинирането на „споделено управление“ и от друга като провокира определено поведение в останалите политически субекти да изпълняват приоритети от платформата на левицата.

По повод водещата крилата фраза, въведена от БСП и старта на употребата й, председателят на коалиция БСП за България в Казанлък Румяна Друмева направи кратко експозе пред колегите си от Общинския съвет, в което коментира:  

„Честитя ви още веднъж избора и се надявам всеки един от нас да има достойния мандат.

Споделено управление, което декларирахме от името на БСП, искам да дефинирам ясно.

„Споделено“ означава, че всеки един от нас – 37-те, трябва да носи отговорност и да предлага компетентни и отговорни решения, които да са в интерес на гражданите, като изключва празното политическо говорене и доминанти. Да ценим професионалните и законосъобразните решения.

Проблемите на нашите съграждани нямат цвят. Те просто трябва да бъдат решавани.

Благодаря на г-жа Стоянова, която в словото си вече начерта първите си основни неща, които трябва да решаваме, и аз ще се съглася, защото младите хора, демографския срив – това са проблеми, които Общинският съвет трябва задълбочено да реши в следващите няколко години.

Когато си позволих да изразя от името на БСП, че имаме смелостта да направим предложение, оценихме, че в групата от 37 има изключително подходящи личности, които са над десет в този Общински съвет, които могат достойно да изпълнят тази функция. Те не са само от БСП“.

Председателят на Общинския съвет трябва да бъде необходимия организатор, който да акумулира енергията и компетенциите на всеки един общински съветник в правилната посока, да дава нормалния микроклимат и тон в заседанията на Общинския съвет“.

От БСП коментираха в кулоарите, че като втора политическа сила ще продължат последователно усилията за отстояване интереса на хората, като продължение на политиката им от предходни мандати.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here