Казанлък отбелязва Деня на българската община с редица прояви

Началото на тържественото отбелязване на Деня на българската община ще даде кметът Галина Стоянова от 9:30 часа в сградата на местната администрация. Тогава стартира инициативата „Млад управленец за един ден в Община Казанлък“, която ще даде отново възможност на ученици, избрани от своите училища в Казанлък да участват реално в общинските дейности по управлението на Общинската администрация.
От 10.00 часа, в Община Казанлък предстои среща с кметовете на Казанлък, а от 11.00 часа във Военен клуб ще бъдат връчени общинските едногодишни стипендии на даровити деца от Казанлък, грамотата за Кмет на месец септември, награда за „ОБЕКТИВНА МЕДИЯ“ и „ОБЕКТИВЕН ЖУРНАЛИСТ“. След награждаването ще представен и филмът на Казанлък с автор Джон Лоутън. От 16.00 часа в залата на ул. „Искра“4 предстои приятелска среща с най-младите майки на общинска администрация в Община Казанлък

През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.
На тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.
Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава – Търновската, приета на 16 април 1879 г. Глава 1, чл. 3 – „Територията административно се дели на окръжия, околии и общини.“
През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че „Република България е единна държава с местно самоуправление“, а чл. 136 определя общината, като „основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram