След сигнал до Цацаров: Данни за две престъпления на казанлъшкия кмет откри прокуратурата

Достатъчно данни за престъпление по служба и за безстопанственост на кмета Галина Стоянова е установила Районната прокуратура в Казанлък. Стоянова е издала разрешително за сеч в общинска територия в противовес със закона.

След проверка местното обвинение е открило, че са налице множество сведения за повдигане на обвинение по чл.219 от Наказателния кодекс за безстопанственост, във връзка с неполагането на достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на поверено имущество и неупражняване на достатъчно контрол от кмета на община Казанлък и ресорния зам.-кмет.

„Считам, че са установени и данни за престъпление по служба /чл.282 от НК/ във връзка с нарушаването и неизпълнението на служебни задължения /…/ с цел облага“, пише в постановление на районния прокурор на Казанлък Христо Петров с №2043/2018 от 30.08.2018г.

Повод за проверката е сигнал до главния прокурор, подаден от казанлъчанката Боряна Алексиева, за незаконна сеч на 300 здрави и немаркирани дървета покрай коритото на Старата река, в северния край на града.

Проверката по сигнала, осъществена от няколко институции, показва, че кметът Стоянова е издала разрешение №200/30.11.2017г. в разрез с нормативната уредба.

Изсечените дървета не са препятствали течението на реката и не е трябвало да бъдат унищожавани. Кметът не е искала разрешение от директора на РИОСВ за издаване на становище за допустимост за почистване на речното корито. Не са били канени и експерти от Басейнова дирекция да участват в комисията, която да установи необходимостта от прочистването. Цялата процедура от издаването на разрешителното на частна фирма до приключването се е извършвала под контрола на общински служители в периода от ноември 2017 до януари 2018г.

Прокурор Петров е изпратил преписката по компетентност до Специализираната прокуратура, тъй като делата по тези две престъпления – безстопанственост и по служба, извършени от кмет и заместника му са подсъдни на Специализирания наказателен съд.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram