Галина Стоянова пак номинирана за анти-награда за грубо нарушаване на правата на гражданите

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова е номинирана за анти-наградата „Катинар“ /номинациите в категориятаИнституция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ/ на Програма Достъп до Информация, която за поредна година връчва награди и техния противовес на 28 септември – Международният ден на правото да знам.
Номиниращ казанлъшкия кмет е тв предаването „Господари на ефира“.

Община Казанлък е номинирана за тоталното непознаване на Закона за достъп до обществена информация и демонстрирано умишлено пренебрегване на правото на журналистите да получат обществена информация.

 

От „Господари на ефира“ посочват казуса, мотивирал номинацията. Той касае обществена информация, която екипът на предаването получавал частично в рамките на 10 месеца и която и до ден днешен не е получена в пълнота.

„При проверка на редица сигнали, свързани с произвола на репатриране на автомобили от общински служители в Казанлък, опитахме да получим информация по ЗДОИ, касаеща нормативните актове за работа на репатриращото средство и постъпилите по въпроса жалби и сигнали на граждани.

Вместо отговор, от община Казанлък ни изпратиха писмо, с което изразяват съмнение в достоверността на заявлението ни, което беше първият им опит за умишлено удължаване времето за получаване на информацията. В крайна сметка получихме наредбите, които регламентират работата на репатриращото средство в града, но вместо жалбите, получихме само техните номера.

Следват две наши покани да изпълнят задълженията си по ЗДОИ и да ни изпратят жалбите на гражданите, като изрично уточняваме, че ни интересуват само описаните в тях случаи, а не личните данни на жалбоподателите, които молим да заличат. Въпреки това, кметът на Казанлък прецени, че първо ще попита жалбоподателите дали са съгласни да ни бъде предоставена тази информация. В крайна сметка след направените разходи за уведомления, общината е получила един отговор със съгласие, а останалите писма са останали без отговор.

Но преди да ни даде исканата информация, общината постави условие да платим пощенските разходи за запитвания до гражданите. Тогава помолихме Програма Достъп до информация за становище по казуса и то беше категорично – необоснована е необходимостта от искане на съгласие от трето лице в случая и искането разходите за уведомяване да бъдат платени от искащия обществената информация е в нарушение на закона. След това становище от община Казанлък заявиха, че ще ни предостави жалбите на гражданите.

И тук следва най-интересното – от общината ни предоставиха жалбите с предварително заличени лични данни (както изрично поискахме), а една от тях, за която бяха получили съгласие, бе с налични лични данни на жалбоподателя. В придружаващото писмо сами описаха, че понеже законът ги задължава, ни предоставят жалбите със скрити лични данни – тоест, наясно са че исканото съгласие от жалбоподателите в случая не е било необходимо.

В крайна сметка, 6 месеца след като я поискахме, получихме исканата информация. В нея не открихме няколко жалби на граждани, които вече имахме и помолихме да се уточни това недоразумение.

От община Казанлък ни казаха, че не са ни ги предоставили, тъй като те не съдържат всички изискуеми реквизити на жалбата, посочени в чл. 85, ал 1 от АПК, което никога не е било предмет на исканата от нас информация и налага извода, че общината не изпълни задълженията си по ЗДОИ да ни предостави исканата от нас информация в цялост.

След неколкократни опити да уточним и доизясним неясните и разминаващи се аспекти в отговорите на общината, кметът Галина Стоянова заяви, че е изпълнила това, което трябва по ЗДОИ, и не дължи нищо повече.

В крайна сметка, ЗДОИ потвърди всички сигнали на граждани за произвол, качеството на отговорите на община Казанлък е под всякаква критика, а материалите по темата са въпрос на време“, , пише екипът на тв формата в мотивацията.

Освен община Казанлък, номинирани още са Кметът на община Благоевград – Атанас Камбитов, Българска агенция по безопасност на храните и Областните дирекции по безопасност на храните, Община Панагюрище, Сдружение „Българска федерация по волейбол“, Д-р Добромир Илковски, изпълнителен директор на МБАЛ „ПУЛС“ – Благоевград, Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Община Ямбол.
Това не е първата номинация на община Казанлък за анти-награди на Програма Достъп до Информация. През 2014г. тя получи приза „Срамота“  за липсата на достатъчна прозрачност в дейността й.

ВЪЗРАЖЕНИЕ: Писмо от кмета на община Казанлък, г-жа Галина Стоянова, във връзка с номинацията, получено на 21.09.2018.

Вижте и другите номинации: http://www.righttoknowday.net/nominations/2018/Katinar/

Ред.бел. Поискахме коментар от Община Казанлък, който до този момент не е предоставен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram