„Пени маркет“ затваря магазините си у нас

Без работа остават 700 служители

 

„Пени Маркет“ се изтегля от България, съобщава economic.bg. Веригата ще затвори 43 свои магазина, а още 6 от тях ще преминат към „Билла“ – в градовете София, Пазарджик и Варна. Дойде и официалното съобщение от компанията за закриването на дейността. „REWE Group се отказва напълно от дискаунт-бизнеса в България. До края на октомври 2015г. ще бъдат затворени всички магазини на PENNY в страната“, гласи съобщението.

Очаква се без работа да останат близо 700 служители на „Пени“.

В България REWE Group ще се концентрира върху сегмента на супермаркетите, в който е представена с търговската верига BILLA. Част от филиалите на PENNY, както и логистичният й център в Столник (до София в Община Елин Пелин), ще преминат към BILLA. В момента към търговската верига BILLA, част от REWE Group, принадлежат 92 супермаркета

Всички задължения към доставчици, бизнес-партньори и служители ще бъдат изпълнени. Доколкото е възможно, на служителите на PENNY ще бъде предложено работно място в BILLA. Останалите служители ще получат обезщетения, които надхвърлят определените в закона суми. Схемата на компенсациите е обсъдена и одобрена и от европейския представител на служителите в REWE Group.

Първият магазин на веригата в България беше открит през 2009 г. В момента към нея принадлежат 49 магазина. В международен план REWE Group ще продължи да развива веригата PENNY в останалите 5 страни, в които тя оперира – Австрия, Италия, Румъния, Чехия и Унгария.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram