Възстановка показва как хан Тервел присъединил Берое

На 20 септември на Античния форум в Стара Загора ще се проведе историческа възстановка на тема „ТЕРВЕЛ В ОБЛАСТТА ЗАГОРА“. Тя е част от VІІ-ми ежегоден младежки фестивал на изкуствата „РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД“ и е съвместна продукция на Регионален исторически музей – Стара Загора, „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед“ и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Идеята е да се популяризират исторически факти от българската история.

Акцент се поставя върху личността на българския владетел Тервел и присъединяването на областта Загора с център Берое към България.

Представят се бойни сцени, пресъздаващи помощта на българските воини, водени от Тервел, който помага на отстранения от власт византийски император Юстиниан II да си възвърне престола. Тервел получава в знак на благодарност областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове. Пресъздава се и тържественото посрещане на Тервел в Берое, в автентичната атмосфера на Античния форум.

Чрез възстановката ще се популяризира факта за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква – свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram