Казанлъшкият младеж Диан сред умовете на НАСА

Възпитаникът на казанлъшката Професионална Гимназия „Иван Хаджиенов“ Диан Братоев бе сред малцината българи, които се докоснаха до едноседмичен престой в Международния космически лагер по модел на НАСА Space Camp Turkey в град Измир.
За своите седем дни на турска земя Диан се е докоснал до едни от най-новите и иновативни технологии на космическия център. Обучението което е получил е било свързано с множество физични тестове. Изпробвани били издръжливостта на костюмите на астронавтите, на совалките, как се отглеждат растения в неземни условия, управлявали автомобил на Марс, изследвали алуминия и медта, спасявали космонавт от изгаряне, нагрявали балон, който впоследствие излитал и други любопитни експерименти. Силно впечатлен останал от виртуалното излизане в космоса. Намирал се е в операторската на летателния кораб, той направлявал летежа.
Заедно с младока е имало и други представители от България от Русе, Варна, София, Видин, Пловдив, Смолян, Гоце Делчев, Плевен, Бургас, Врани кон и Сливен. При завръщането си на родна земя 13-те момчета и 11-те момичета обявиха.
„Хюстън, тук България! Завърнахме се у дома с медал за страната ни“. Медалът е завоевание на Ясна Петрова от град Русе

За една седмица, която със сигурност ще остане в съзнанието на Диан той е показал завидни качества и умения при експериментите, в които е участвал и бива поканен от виден норвежки професор по физика да му бъде стипендиант в скандинавската държава.

Диан Братоев отправя своите благодарности към Центъра за творческо обучение, координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България и предоставената от тях стипендия, както и за финансовата подкрепа на Община Казанлък и фондация “Лекови“.

5d8y_large 8rLN_large dEer_large WhrT_large

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram