Халил Летифов: Слабото място във властта са националистите и те могат да предизвикат предсрочни избори

На празника на миньор в град Мадан Илиана Беновска попита Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Илиана Беновска: Г-н Летифов, намираме Ви и като зам.-председател на ПГ на ДПС, и като представител на партията, на празника на миньора в град Мадан, защо сте тук?

Халил Летифов: Тук съм заради празника на град Мадан, чиито кмет е от ДПС, за да почетем него, жителите на града и гостите. ДПС чрез ръководството на общината работи в името на хората. Трябва специално да се благодари на кмета и екипа му, че работи в полза на хората.

Илиана Беновска: Как оценявате съжителството между българи и мюсюлманското население тук?

Халил Летифов: България е пример, че етническо напрежение няма и никога не е имало. Управлението на Фахри Молайсенов е пример за толерантност. Всички български граждани имат място под нашата Родина. Каузата България е обща. Хората не могат да бъдат делени на етнически, религиозен или верски признак. Мадан е един добър пример за това как хората живеят добре, уважават се взаимно и зачитат своите различия.

Илиана Беновска: Опозицията много остро критикува напоследък управляващата коалиция и министър-председателя Борисов. Вашето отношение на ДПС какво е? Николай  Вълканов каза, че ние сме една от малкото държави, които имаме стратегия в минната индустрия. Каква е оценката на ДПС за икономическата политика на страната?

Халил Летифов: По отношение на тази формула ние сме изразили нашето позиция още със съставянето на правителството. Национализмите нямат място във властта. Оценка на ГЕРБ, когато те водеха разговори за съставяне на правителство, казаха, че 90% от предизборната и управленската програми на двете партии съвпадат. ГЕРБ дължат отговор чии програми съвпадат и чия подкрепа би им била по-удобна. Иначе атаките нецеленасочено не са били никога в стила на ДПС. Всяко наше движение винаги е било в полза на страната. Нашият почитен председател направи всичко възможно да създаде българския етнически модел и ние се придържаме към това. Разходване на публичен ресурс и доверие за сметка на институциите не е решение. Проблемите в отделните сектори трябва да се решават стратегически, а не на парче. Хората трябва да знаят какво се прави без значение кой ще управлява.

Илиана Беновска: Трябва ли да има предсрочни избори?

Халил Летифов: За предсрочни избори ще се произнесе оперативното бюро и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, когато му дойде времето. Този въпрос ше дойде на дневен ред, когато узрее обществото. Национализмите нямат място във властта. Това е слабото място на правителството и може би те сами ще се докарат до предсрочни избори.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram