Вечен огън в криптата ще бди над покоя на жертвите на Шипка

В криптата на Паметника на свободата от събота за вечни времена ще гори огън в памет на героите от Шипченската епея.

rsz_img_  

 

След четвърт век отново с тържествена заря – проверка на площада на историческия връх Шипка  бе почетена паметта на загиналите за свободата на България в събота вечер.

zarq

 

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие почетния строй на националната гвардейска част преди зарята по случай 137 години от шипченската епопея и 80 години Паметник на свободата.

 

Shipka

 

Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България започна с панихида в събота, 23 август, в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Прожекция на филми, посещение на бойните позиции с екскурзовод, снимки с различни униформи и истински бойни оръжия бяха част от събитията по случай 137 години от Шипченската епопея.   Кулминацията на честването бе  възстановката на боевете от дружество „Традиция”, в пресъздаването се включиха 250 участника.

 

Shipka vazstanovka

 

Въпреки лошото време в съботната утрин хиляди хора стигнаха до монумента на върха, 200 деца се включиха в традиционното изкачване на 890-те стъпала до паметника.  Туристически походи от три точки потеглиха в посока легендарния връх сутринта в съботния ден.

Shipka kros

Точно в 12.00 по обед бе и официалното откриване на бронзовата пластика с „Вечен огън“ поставена в криптата на паметника, която е резултат от проект на Сдружението на работодателите и индустриалците и лично на г-н Мариян Костадинов. Пластиката е дело на габровския скулптор Адриан Новаков.

 

. vechen ogun.1jpg

 

Г-н Данчев, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, запозна присъстващите с историята на създаване на тази крипта и поднесе благодарности към сдружението на индустриалците в Габрово за благородната инициатива да бъде пренесен Вечния огън на закрито точно по време на честването на 80 години от построяването на Паметника. Председателя на сдружението г-н Мариян Костадинов, представи идеята за този проект и сподели че поставянето на Вечния огън вътре в криптата ще даде възможност, той да гори денонощно и по този начин пълноценно да отговори и на своя смисъл – вечен огън в памет и благоговение пред саможертвата на загиналите, наши и чужди войни, които със своя героизъм промениха хода на историята и донесоха така жадуваната свобода за всички българи. От своя страна благодарност затова, че именно той е избран да изработи бронзовата пластика, където да бъде положен огъня, изказа и скулптура Адриан Новаков. За него това място винаги е било свързано с дълбоки чувства на признателност към тези, оставили живота си тук, за да може да ни има и нас днес. Запалването на вечния огън стана и в присъствието на Старозагорския митрополит

. ogun

Н.В.Митрополит Галактион освети пластиката, където бе запален вечния огън и прикани присъстващите да поклоним глава пред падналите за свободата и никога да не забравяме да отправяме благодарност към тях. С присъствието си, старозагорския митрополит даде знак, че Българската църква е съпричастна към инициативите, които Сдружението на работодателите и индустриалците като родолюбиви българи инициират и осъществяват

vechen ogun

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram