Мина Рачкина имала специално кресло в първото читалищно кино у нас

0
199

Става един век време, откакто Казанлък се записал в историята с първото читалищно кино у нас.

С прожекцията на филма „Децата на капитан Грант” на 23 август преди един век било открито първото читалищно кино у нас-това на читалище „Искра” в Казанлък. Злати Недев се казвал операторът на първата читалищна кинопрожекция в България.

Осем години по-късно в читалището се открива и първото провинциално ученическо кино. Такова съществувало само в столицата. То имало за задача да „дава подбрани художествени филми, за да се предпазят учащите се от развращаваща порнография”.

За десетина години читалищното кино придобива огромна популярност и посещаемост, немите филми  „озвучавал” оркестърът на Иван Скордев.

Около 70% от приходите на читалище „Искра” идвали от киното му.

По онова време в киното се похапвало-семки, бонбонки, дори можело и да се пуши. Често било адски душно, но публиката не обръщала внимание. Не се минавало и без правостоящи.

Една от най-големите любителки на киното в града Мина Рачкина била особено облагодетелствана. Тъй като жената тежала повече от сто кила и не можела да се побере в един стол, управата на читалището направила специален жест-пригодили от два стола един, така че да може Рачкина спокойно да се наслаждава на бягащите картинки.

Тогава публиката все още била разделена на мъжка и женска половина в киносалона.

На 1 януари 1955 г. голям пожар в читалището унищожил киносалона и сцената.  Пламъците тръгнали около 15 часа, а час по-рано била започнала прожекцията на филма „Приключенията на Кабает” с Фернандел.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here