Уникална икона на Богородица в Казанлък

Успение на Пресвета Богородица почитат православните християни в Казанлък.  Сред иконите, на които се покланят в днешния ден е уникалната икона в катедралния храм „Св. Йоан Предтеча“ 100 годишната Света Богородица с младенеца е поставена пред църковния олтар и е избродирана от разноцветни дребни мъниста. Иконата е донесена от Ерусалим, от жена, която се сдобила с дете, гласи историята за това как иконата е попаднала в казанлъшкия храм. Преди години, поклонници започнали да разнищват мънистата, което е причината тя да бъде поставена в специална рамка. Счита се, че това е една от най-ценните икони на Богородица в региона.

На днешния празник Голяма Богородица, храмов празник отбелязват три църкви в региона. Църквата Успение на Пресвета Богородица в центъра на Казанлък. Църквата в град Шипка, така и църквата в с. Овощник.

Считаният за най-голям летен християнски празник Голяма Богородица – православната  църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Днес празнуват всички, които носят името Мария, Мариана и техните производни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram