Община загуби 5 млн. лв. по дело с калпав строител

С близо 4,8 млн лв се раздели община Стара Загора по силата на съдебно решение за договор, сключен през 2011 година с фирма, която изпълнила некачествено и след крайния срок проект за улиците и около блоковите пространства в крайния квартал „Железник“.

Въпреки че в договора имало специална клауза, по силата на която дейности, осъществени след крайния срок за изпълнение не трябва да се заплащат от общината на две съдебни инстанции: Апелативен съд – Пловдив и ВКС съдиите решили обратното, ожали се кметът Живко Тодоров .

Сагата с казуса „Железник“ има и продължение.

След като в началото на май т.г.община Стара Загора превела парите по сметка на частен съдебен изпълнител, представляващ интересите на КТБ и НАП, към които строителят имал задължения, получила писмо, според което сумата трябвало да „замине“ на друго място – във фирма-цесионер.

„В момента трябва да водим ново дело, за да доказваме , че няма такава цесия, като по този начин защитаваме интересите на държавата. Заради това се налага да внесем над 460 000 лв гаранция. Междувременно по сметките на ВКС стоят блокирани 4,8 млн лв. Ситуацията е повече от абсурдна. Оказва се че в България частният интерес надделява над обществения. Защото тези милиони не са мои или на служителите в общината, а на данъкоплатците.“, категоричен е градоначалникът.

Той припомни, че новото дело с цесионера , което ще се води тепърва е тринстационно и никой не може да каже кога и как ще приключи.

През цялото време общината няма да разполага с парите си и ще трябва да се откаже от реализацията на сериозни проекти.

Справка в Търговския регистър показва, че цесионер на многомилионните задължения към КТБ и НАП е „Дедакс“ ЕООД, регистрирано през 2008 година, като последният подаден документ е от 10 януари 2013 година. Според него в края на 2011 г., няколко месеца преди сключването на договора за цесия дружеството е разполагало с активи за едва 23 000 лв. Любопитна подробност е че само 7 минути след първоначалната регистрация на „Дедакс“ тя е сменила собственика си.

Христо Христов – Монитор

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram