На 24 август ДНСК казва за законността на строежа на Музея на розата

Дирекцията за нацинален строителен контрол разпореди проверка на документацията и дейностите по проектирането и изграждането на музей на розата в Казанлък. Ревизията е спусната за изпълнение на РДНСК-Югоизточен район, чиито специалисти ще проверяват коректността не само на строителните документи, но и процеса на строителство.

Както вече разкри екипът на Медийна група „Вис виталис“ има серия от пропуски и недопустими действия в работата на Община Казанлък във връзка с този обект.

В нарушение е изготвен проектът за музейната сграда – за него няма обявен архитектурен конкурс, а проекта  е възложен директно на главния архитект на Общината, който съгласно ЗУТ  няма право да проектира за територията, на която е одобряващ орган.

Обществената поръчка за изграждане на Музей на розата е за  „преустройство, реконструкция и пристройка на съществуваща сграда“. Реално, обаче, се събаря съществуваща сграда  и се започва нов строеж отначало. Бяха отсечени кестени и черен орех, първите са обявени за изчезващ вид, а орехът-за рядък.

Има съмнения за липси в документацията, въз основа на която е издадено строителното разрешение под номер 248/27.11.2012 г.

До 24 август трябва да е готово становището на проверяващата комисия, сформирана със заповед на инж.Георги Даракчиев, директор на Дирекция „СУК“, ДНСК, София.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram