Знакови за модернизма обекти в града представят в изложба

Казанлък ще бъде третата спирка на пътуващата изложба, която ще представи образци на българския архитектурен модернизъм.

Проектът стартира от Варна през април, а през май беше представена в емблематична сграда на модернизма – Морското казино в Бургас.

Откриването на изложбата в Казанлък ще бъде на 3 август от 17:00 ч. в сградата на Библиотека „Искра“ – една от представителните сгради, експонирани в изложбата.

Следва беседа и обиколка на знаковите за модернизма обекти в града.

Изложбата със снимки и на казанлъшки сгради ще гостува в Пловдив, Габрово, а през есента и в Националния политехнически музей и в Нов български университет. По време на изложбите, във всеки град ще се провеждат лекции и дебати, свързани с историята и опазването на културното наследство, както и специализирани обиколки сред най-представителните сгради в стилистиката на модернизма в съответните градове.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на „Централен фонд за стратегическо развитие“ към Нов Български Университет. Изложбата представя близо 30 образци от периода: апартаментни сгради, фамилни къщи, индустриална и религиозна архитектура и други обществени сгради, както и допълнителна достъпна информация за архитектурата и историята от 20-те, 30-те и 40-те години на XX век.

Целта на изложбата е да покаже, че голяма част от нашите градове са застроени в периода между двете световни войни, при това от талантливи архитекти, които са творили на световно ниво.

През този период, между двете войни, в духа на българският архитектурен модернизъм е построена и емблематичната сграда на Библиотека „Искра“. Характерното при нея е, че е запазена до ден днешен в своя автентичен вид, което я прави един от специалните обекти на изложбата.

Сградата на казанлъшката библиотека е строена между 1932 и 1934 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram