Слаб интерес към хаджидимитровите чествания ВИДЕО от възстановката

1
876

Значително по – малко патриоти през 2016-та година се качиха на Бузлуджа, за да наблюдават възстановките  на сражението на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които са се случили преди 148 години.

През тази година в тях взеха участие 120 представители на Националното дружество „Традиция“ от 18 града в страната. За пети път в образа на Хаджи Димитър се превъплати казанлъчанина Николай Байнов.

Сред официалните гости на тазгодишните възстановки, бе Йордан Нихризов от БСДП, представители на Община Казаннлък и общинския съвет,  патриотични организации от региона.

Възстановките наблюдаваха и 4-ма английски туристи, които останаха впечатлени от зрелището, по време на което бяха изстреляни над 2000 халостни патрона.

Слово бе произнесено от д-р Чавдар Ангелов, който припомни събитията отпреди 148 години, които поставят началото на революционните действия, довели до Освобождението на България.

Ангелов съобщи, че има идея в научната общност да се направи ДНК анализ, с който да се сложи точка на спекулациите къде е гроба на Хаджи Димитър.

 

 

1 КОМЕНТАР

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here