2200 халосни залпа включват във възстановката на битката на Хаджи Димитър

110 ще са участниците тази година във възстановката на трагичната битка на Хаджи Димитър и неговата чета на Бузлуджа. За трета година подвигът на Хаджията и четниците му ще бъде показан от Дружество „Традиция”, разказа за Пресс тв Николай Байнов, председател на местната организация.

С 200 повече от миналата година ще са халосните патрони, които ще бъдат изстреляни по време на възстановката. 2200 халосни залпа ще бъдат дадени в пресъздаването на боя в естествената среда, така както се е случило преди 146 години.

40 минути ще трае цялата възстановка, тя ще започне от 11:00 часа до паметника на Хаджи Димитър на историческия връх тази събота.  Представлението на открито събира българи-самодейни актьори от 19 клуба „Традиция” от различни градове. Местните привърженици на историческото пресътворяване на боя са 20 човека, всички членове на „Традиция”, тази година има двама новодошли ентусиасти, уточни Байнов.

Всичките 110 участващи ще бъдат с автентични пушки, отпреди 1900 година, хладните оръжия са от времето преди 1885 г. И тази година във възпроизвеждането на битката, в която загива Хаджи Димитър, от „Традиция” ще се покажат в костюми от онази епоха, те са смесени-хайдушки дрехи и четнически униформи. Първи именно Хаджи Димитър и Стефан Карадажа въвеждат четническата униформа.

Възстановката отново ще се опира на историческите извори и по-конкретно на автентичните записки на Христо Македонски.

Общо 3 500 лева ще струва цялата репродукция, съобщи още Николай Байнов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram