Авторът на „Бузлуджа”: Това е символ и за социалисти, и за несоциалисти

0
1488
Архитект Георги Стоилов - Автор на „Бузлуджа”

Правителството няма да върне паметника на връх „Бузлуджа“ на БСП – това реши кабинетът на заседанието си в сряда. Социалистите поискаха безвъзмездно да стопанисват монумента, който от години се руши. А достъпът до него вече е почти невъзможен. Чия е отговорността и какво е бъдещето на паметника? Предстои среща с неговия автор – архитект Георги Стоилов.

Архитект Георги Стоилов завършва Московския архитектурен институт през 1954 г. Специализира градоустройство в Париж. Кариерата му започва като архитект дизайнер в „Главпроект“. Делото на живота му се извисява на 1432 метра надморска височина.

Какво за вас е Бузлуджа?

Георги Стоилов: Символ. Както за всички социалисти и несоциалисти. Когато беше 70-годишнината на БСП направиха конкурс за 4 паметника – на Хаджи Димитър, на основателите, на габровския партизански отряд и на върха беше казано да се постави една петолъчна звезда. Аз участвах в този. Бях преди това кмет на София, бях министър на благоустройството, после вече пак бях председател на съюза на архитектите и като такъв го направих тоя паметник.

23 януари 1974 година. Над 15 000 куб.м. скална маса са изкопани, за да бъдат хванати основите на монументалната конструкция.

Георги Стоилов: Започна строителството, старозагорската бригада на трудови войски под командата на ген. Далчев се зае с тази работа и естествено имаше големи строители. Първо с бомби взривиха върха – с 9 метра го смалиха, защото трябваше основи да се направят на монумента. След това започна да се излива бетон и така постепенно. 23 члена на съюза на художниците, най-добрите художници и скулптори..направиха всички мозайки, вътрешния кръг на залата, имаше коридор 10 м, вътрешните стени бяха направени с мозайки, таванът целия с мозайки, бял мрамор. В пилона има асансьор, който се качва до горе. Така че може човек да се качи и да гледа.

7 години продължава строежът на паметника на връх „Бузлуджа“. На тържественото откриване през 1981 година, хиляди хора от цяла България се стичат да видят чудото на родната архитектура.

Като го видяхте готов как се почувствахте?

ГС: Естествено, много радостен! Защото първо на първо това е единственият монумент на социалистическите идеи на планетата! Русия има Кремъл – звездите на Кремъл са 3 метрови. Тук звездата е 12 метра! Гигантска е тази звезда!

Днес 12-метровата звезда все още е на върха. Но от символа на социализма не е останало много.

Стана ли ви болно, като видяхте?

ГС: Болно…болно…тя цялата държава рухна..един паметник.

Паметникът трябва да бъде възстановен в първоначалния му вид и да бъде стопанисван от БСП, смята авторът му.

ГС: Нищо няма да направи държавата! Ще гледа да го забравят. Но той е незабравим. Как ще го забравят?! Той е паметник, направен не от държавата. Държавата един лев не е дала! Тогава старозагорският политсекретар каза „Пари имаме, държавата ще осигури.“ Аз казах – държавата има, знам. Обаче това е народен паметник. Да направим една акция и да съберем пари. Събрахме 16 милиона лева. Обектът струва 14 милиона. 2 милиона дадохме за детски заведения и всичко останало. Това са пари от народа. И само народа може да реши какво да го прави.

Докато народът реши, от мозайката, белият мрамор и образите на Маркс, Енгелс, Ленин, Димитър Благоев, Георги Димитров и Тодор Живков е останал само спомен.

Липсва ли ви социализмът? Вие сте бил и партизанин?

ГС: Е, как! Разбира се! Ами нали виждаш – всеки ден правят глупости. И ако посегнат на този паметник, ще видят голям зор. Много голям зор ще видят./КРОСС

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here