1680 антични монети, откри полицията в 66 годишен старозагорец

0
1131

Не е ясно от къде се е сдобил мъжът с античните монети и предмети от културно историческо наследство. Сред тях има и тракийски артефакти. Намерени са златни апликации от конска сборуя.

Старши Комисар Георги Хаджиев и окръжният прокурор Дичо Атанасов потвърдиха, че при претърсване и изземване в жилище, находящо се в Стара Загора,  са намерени и иззети археологически обекти, а именно 1680 броя антични монети – колекции и отделни монети от исторически епохи – Тракия, Рим и Византия, 431 бр. старинни антични предмети от различни исторически епохи, 49 бр. различни по вид и форма антични предмети от жълт метал, наподобяващ злато, като една част от тях представляват колекция от историческа епоха – Тракия, а останалите предмети, които не представляват колекция, са от от епохи  – Тракия и Рим и античен керамичен съд с форма на гърне. При извършеното претърсване и изземване са намерени и иззети 1 бр. огнестрелно оръжие – пистолет с пълнител, без изписани на него фабрични номера и марка, 1 бр. огнестрелно оръжие тип револвер, без изписани на него фабрични номера и марка, 1 бр. старинна пушка с неразчетена марка и фабричен номер, 22 бр. боеприпаси 22 калибър, 24 бр. боеприпаси, различни калибри, 1 бр. боеприпас 23 милиметра. Иззети са и пари – 53 135 лв., 9 444 щатски долара, 10 швейцарски франка и 2 490 евро.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК – за държане на археологически обекти и чл. 339, ал.1 от НК – за държане на оръжие.

В качеството на обвиняем е привлечен 66-годишен мъж за това, че държал повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – престъпление по чл. 278, ал.6 от НК и за това, че държал огнестрелни оръжия, без да има за това надлежна разрешение – престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

Спрямо обвиняемия е постановено «задържане под стража» за срок от 72 часа. За престъплението по чл. 278, ал. 6 от НК се предвижда наказание «лишаване от свобода» до 6 години и глоба от три до петнадесет хиляди лева. За престъплението по чл. 339, ал.1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here