Знаковото читалище „Светлина-1861” в гр. Шипка се руши, Министерството на културата все така бездейства

Обещанията на министър Боил Банов отпреди година да възстанови сградата на емблематичната културна институция така и не доведоха до положителни, „видими“ резултати, заявяват от сдружение „Словеса“.

Едно от най-красивите читалища в Южна България – „Светлина-1861“, продължава и днес да тъне в тотална разруха, констатират от сдружение „Словеса“. Читалището е построено през 1930 година, а просторният му салон е като едно истинско умалено копие на голямата зала на Народния театър „Иван Вазов“ в София. През 1993 г. обаче читалищната сграда с уникалната си архитектура, издигната със средствата и труда на родолюбивите шипченци, е изоставена на произвола на съдбата и оттогава тя се руши поради липса на средства за поддръжка и ремонти.

Точно преди една година – на 19 юни 2018 г., на официалния сайт на Министерство на културата бе качена следната „оптимистична“ информация:

Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще се възстанови и ще се използва само за културна дейностзаяви министърът на културата Боил Банов, който днес посети гр. Шипка, запозна се със състоянието на сградата и разговаря с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова, областния управител на Стара Загора Гергана Микова и главния архитект на община Казанлък арх. Георги Стоев“.

http://mc.government.bg/newsn.php?n=6502&ny=2018&nm=6

За най-голямо съжаление, и до днес обаче няма индикации от Министерство на културата да са изпълнили дори и частично своето обещание, а в резултат на това старата сграда на Народно читалище „Светлина-1861“ –  едно от първите читалища в България, с богата и добре съхранена история, което десетилетия наред бе духовно средище не само за шипченци, продължава да е потънала в пепел и прах и става само за декор на филми на ужасите, изтъкват от сдружение „Словеса“. Най-крещящ символ на разрухата в тази светиня е,че големият черен роял, на който е свирил и известният български композиторПетко Стайнов, е захвърлен като стара непотребна вещ сред потрошените столове на великолепния някога читалищен салон, но на никого от висшите държавни чиновници в Министерство на културата като че ли не му пука, уви, от това, посочват от гражданското сдружение.

Нежеланието на институциите да направят необходимото за възстановяването на емблематичната читалищна сграда в гр. Шипка е озадачаващо, а в случая очевидно не става дума и за липса на финансов ресурс, тъй като съвсем наскоро от Министерство на културата например щедро отпуснаха впечатляващата сума от 500 000 лева за изработването на инсталация от плоскости от фибран и рафтове от плексиглас, с която България се представи на 58-ото Биенале на изкуствата въвВенеция, отбелязват от сдружение „Словеса“. Нищо не пречеше поне половината от тези 500 хиляди лева да бъдат пренасочени тази пролет именно за спасяването на читалищната сграда в гр. Шипка, категорични са в гражданското сдружение и очакват институциите и най-вече – културното министерство, най-сетне да се активизират и да изпълнят поетите си ангажименти към едно от най-старите читалища в България, каквото е Народно читалище „Светлина-1861“ в Шипка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram