Кметът Живко Тодоров с решение за казуса „Бедечка“

С помощта на държавата Община Стара Загора ще предложи  имоти за овъзмездяване на собствениците с терени, някои от които на Министерството на отбраната, отпаднали от предназначение. Подготвят се списъци на наличните държавни имоти в регулация, които имат и изградена инфраструктура. През следващата седмица предстоят разговори със собствениците на имоти в Бедечка. Още днес са проведени срещи с някои от тях, които ще обсъдят предложението заедно с останалите. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, след разговорите сутринта с премиера Бойко Борисов.

„Благодаря му, че живо се интересува от възможните варианти за разрешаване на казуса. Стигнахме до решението за промяна на ОУП в посока запазване на наличната паркова територия. Търсим варианти за обезщетение на собствениците и запазване на парка.“, обобщи разговора с премиера Тодоров.

„Проведохме референдум, защото темата е общественозначима. Хората се произнесоха категорично, че искат парк. Но сме взели под внимание и тези, които не гласуваха, защото не са съгласни да плащат големи обезщетения чрез данъците си. Ако референдумът беше проведен заедно с други избори, щеше да има по-висока активност.“, убеден е кметът на Стара Загора.

„Спестените пари за демокрация се заплащат по-късно“ – така той коментира бездействието на местната власт през 2003 г., когато не е проведено допитване за промяна на границите на парка, както и при всички изменения на плановете през следващите години. Той е категоричен, че темата е от компетентноста на местната власт и затова е проведен референдумът, защото тя е общественозначима. „Хората трябва да участват в управлението“, твърди Живко Тодоров.

„Кмет, областен управител, Общински съвет и премиер ще работим през следващите седмици заедно със собствениците и ще търсим решение за овъзмездяването им.“, каза още кметът. Повече яснота за терените ще има до края на седмицата. Целта е общината да не дава живи пари за тях, стана ясно днес .

„Това е вариант, в който няма ощетени и всички страни са удовлетворени. Проблемите трябва да се решават в движение, а не да се затлачват. Ако референдумът дава решение на проблема, не виждам нищо лошо в това, че са изхарчени 200 000 лв. за него.“, категорична е областният управител Гергана Микова.

Продължаваме с промяната на Общия устройствен план в посока запазване на наличната паркова територия. Ще проведем отчуждаване , като собствениците могат да обжалват подробния устройствен план, както и оценките на имотите си. Ако не постигнем съгласие, това ще бъде един дълъг процес, в рамките на 15 години, в които трябва да бъде изплатена съответната територия.

„Наличните строителните разрешения остават в сила и извън тях няма да се строи.“, уточни кметът.

В пресконференцията днес участваха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, народни представители и общински съветници.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram