Започва реставрация на бронзовия лъв на Паметника на свободата, ограничават посетителите

От 18 юни (вторник) започва реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщиха от НПМ „Шипка-Бузлуджа“. Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева с ДДС, посочват от музея.

Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година. В нея се включиха стотици родолюбиви българи.
Първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле. Това ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в Паметника в дните 18, 19 и 20 юни (вторник, сряда и четвъртък). За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram