Започва реставрация на бронзовия лъв на Паметника на свободата, ограничават посетителите

0
296

От 18 юни (вторник) започва реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщиха от НПМ „Шипка-Бузлуджа“. Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева с ДДС, посочват от музея.

Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година. В нея се включиха стотици родолюбиви българи.
Първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле. Това ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в Паметника в дните 18, 19 и 20 юни (вторник, сряда и четвъртък). За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here