Откриват амфитеатъра на „Дамасцена“ с концерт на Мариана Попова

С концерт на поп певицата Мариана Попова късно вечерта на 21 юни, в самото навечерие на магическия празник на билките Еньовден,
ще бъде открит амфитеатър – реплика на античните, който ще може да побере над 400 зрители, съобщиха от етнографския комплекс „Дамасцена“, разположен върху огромна площ край павелбанското село Скобелево.

Първата копка на амфитеатъра е направена преди 3 години по идея на собственика Стоян Стоянов, който е внук на опълченец от Руско-турската освободителна война и е притежател на първата частна дестилерия за розово масло у нас.

Идеята за специално място, където гостите да се запознават от близо с древните орфически мистерии се родили преди още по поръчка на розопроизводителя скулпторът Тамер Халил да извае от  бронз фигурите на писателя Алеко Константинов и героя му бай Ганьо, които посрещат от входа на комплекса туристите.

В последствие се появила бронзовата фигура на тракийката  Беренике, смятана за втора съпруга на владетеля Севт ІІІ, чийто конна скулптура бе поставена по-късно недалеко от красавицата.

Появата й стъпва на версията, че откритата от археолога д-р Георги Китов бронзова глава на владетеля край могилата Голямата Косматка е била фрагмент скулптура, изобразяваща владетеля яхнал кон и предвождащ армията си в победна битка.

За направата на амфитеатъра се наложило дори да направят корекция по реката, която преминава на границата на комплекса, в който освен розоварна има музей на розопроизводството с оригинална гюлпана , ползвана преди 300 години, ресторант и мини зоопарк

Над 100 са засадените тук през последните няколко години сортове рози, които предстои да разцъфтят.Сред тях има както класическите LiLi Marlene и Harry Wheatcroft, така и специално селектираната за английската кралица в Белгия през 1964 г. Yellow queen Еlizabeth, а най-претенциозните могат да помиришат аромата на прасковената Versilia.

От „Дамасцена“ засега не бързат да разкриват всички действащи лица при откриването на новата арт-придобивка, знае се само че на сцената ще се появят и ездачите от прабългарската школа за оцеляване „Бага тур“, които взеха участие и в заснемането на игралния филм „Дамасцена“. В него главната роля изигра актьорът Веселин Плачков, съпругът на поп-певицата.

Снимка и текст: Монитор

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram