Казанлъшко семейство по чудо оцеля след щурма на пчелите от ул.”Освобождение”

Тричленно семейство от Казанлък е пострадало още миналата неделя от офанзивата на опасните пчели, за които днес Пресс тв по-рано писа.

В близост до парка „Розариум” се разигра истинска драма по обед, когато бесен рояк от жилещите насекоми напдна десетки казанлъчани, а петима от тях бяха приети по спешност в болницата с алергични реакции. По чудо не станаха потърпевши майки с деца и възрастни на отдих по това време в парка.

Пчелният рой излетял от кошери, намиращи се на покрива на гараж в двора на къща на ул.”Освобождение”27, предполага се, че собственикът му се е опитал да вади мед и освободил разгневените по неясни причини хвъркати.

От същите обитатели на тези кошери си изпатило семейство Косеви, но дни преди днешния инцидент-

Светла Манева разказа на редакционния телефон, че в неделя, след като приключило празничното шествие на Празника на розата, решили със съпруга й и детето да се поразходят до стадиона. Докато минавали покрай гаража с кошерите внезапно орлякът изскочил и ги атакувал.

„Не мога да ви опиша ужаса, който преживяхме. Главите ни бяха покрити изцяло от пчели, влизаха в крачолите на панталоните ни. Нападнаха ни като черен облак изведнъж. Бяхме като щурави. Не знаехме накъде да бягаме.”, разказа 40 годишната казанлъчанка.

Шестгодишният й син Иван получил сериозен стрес, жената е благодарна на съдбата, че детето й не е пострадало сериозно. Тя самата изживяла невероятната паника да не вижда лицето на детето си и да не знае как да му помогне.

„Моля ви, направете така, че да не се случва на никого повече! Сигнализирайте където трябва!”, настояха пред Пресс тв Светла и съпругът й Косьо.

Както подчертахме и по-рано в днешна наша статия, според общинската наредба №7 за отглеждане на домашни животни на територията на града, е абсолютно забранено пчелни семейства да се поддържат в имоти, намиращи се в близост до представителни обществени места, каквото е парк „Розариума”. Глобата може да достигне до 150 000 лева.

Очевидно е, че е силно занижено наблюдението от звеното за екоконтрол, защото кошерите се намират на сантиметри от тротоара и видно, че мястото им не е там. Можеше ли да се предотврати тази ситуация? Вероятно, да, при съвестно изпълнение на служебните ангажименти от екоконтрольорите. След десетките пострадали, за които става ясно и че се увеличават, вече би било немърливост, ако от Общината не вземат мерки.

Ами ако орлякът от пчели беше щурмувал гости на града в „Розариума” или на улицата навръх празника на розата?

Pcheli_06

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram