Напусна ни проф. д-р Георги Гечев

0
6276

На 84-годишна възраст почина проф. д-р Георги Гечев.

Поклонението пред тленните останки на почетния гражданин на Павел баня ще се състои утре (6 юни) от 12:00 до 14:00 ч. в читалище „Напред – 1903“, съобщава сайтът Pavelbanya.eu.

Проф. Георги Гечев е роден на 28.01.1934 г. в с. Добри дял, Великотърновско. Завършва гимназия в град Казанлък, а през 1959 г. Медицинската академия, след което започва да работи като участъков лекар в с. Ръжена. Там работи до 1965 г., когато кандидатства за главен лекар на Балнеосанаториума в Павел баня и бива назначен.

Гечев полага много усилия за квалификацията си по неврология. Издържа успешно кандидатски минимум и 1 г. стаж по неврология /1970 г. в Института по неврология/ Впоследствие работи по кандидатска дисертация по физикална медицина с тематика „Подводно екстензионно лечение на дисковите хернии“, която защитава през 1975 г. Това дава път на новото виждане в медицината за т. нар. „ишиас“.

Постепенно успеваемостта при лечението се разпространява и сред болните, и в медицинските среди. Екстензионната маса, която проф. Гечев създава, за лечение на дискови хернии е призната за рационализация и добива популярност със Заповед на Министерството на здравеопазването от 1976 г. като „Екстензия по Гечев“ и се прилага в много болници и курорти за лечение в страната. В лечебните заведения в курорта Павел баня, се ползват над 20 екстензионни маси, които обслужват над 240 болни на ден. Екстензионната процедура, заедно с носене на ортопедичния колан /по модел Гечев/ дават почти 100% повлияване на увредените гръбначно-мозъчни коренчета в гръбначния стълб.

Павел баня става популярна с високата си успеваемост при лечение на болните с дискова болест, което увеличава търсенето на легла. През тези години Павел баня става град и средище на международни симпозиуми и две национални Конференции по физикална медицина.
Почти ежегодно тук се провеждат симпозиуми за невролози, физиотерапевти, ортопеди, неврохирурзи, ревматолози и други специалисти по дисковата болест.

Синовете на проф. Гечев /д-р Йордан Гечев и д-р Антонин Гечев/ поемат по трудния път на медицината и дават голям принос в практическата и научна медицина като специалисти и автори на медицински научни разработки.
Д-р Йордан Гечев е автор на книгата „Основи на общата вертбрология“, а д-р Антонин Гечев дмн, защитава кандидатска работа. Внуците му – Гергана Гечева и Стоимен Гечев – също поемат по пътя на физиотерапията.

През 1995 г. проф. Г. Гечев е избран за старши научен сътрудник втора степен от Специализирания научен съвет по хирургия, ортопедия и неврохирургия. За оригинални научни публикации е приет през 1994 г. за член на Нюйоркската академия на науките. Същата година защитава докторска дисертация по неврология на тема „Клинико-електрофизиологични изследвания в динамиката на паретичните явления при вертеброгенните радикулити след физикално консервативно лечение“.

През 2009 г., във връзка със 75-годишния му юбилей е удостоен със званието „Почетен гражданин на Павел баня“ – за изключителни заслуги в областта на здравеопазването и развитието на Павел баня като балнеоложки център.

Оставайки на работа след пенсионирането си като консултант в Санаториума, спомага за развитието на курорта и рехабилитацията в национален мащаб.

Поклон пред паметта му!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here