Камбанарията на шипченския манастир се руши. Набират средства за възстановяването й

0
702

 

IBAN: BG84TSA93000005734285  BIG: STSABGSF

Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир. Под северната й фасада мястото е ограничено за посетители. Специалисти заявиха, че конструктивното състояние на кулата, която е изградена преди 120 години от тухли е тревожно. Храмът е паметник на културата от национално значение. Тя е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта. Изграден по инициатива на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева. Средствата за изграждането са набрани от дарения. Строежът завършва през 1902 под ръководството на руски архитекти. През 2003-та година, руска компания извърши повторно позлатяване  куполите на храма. Влагата и вибрациите от камбаните рушат уникалната кула на камбанарията. Голямата 12 тонна камбана не се бие, за да не се увеличат щетите.

Експертиза на  кулата е правена от експерти на  института по архитектура. Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура, като тези с които е построена.

От Старозагорската митрополия обявиха дарителска кампания за ремонта и възстановяване блясъка на уникалната църква в Шипка.

Банка ДСК, Ст. Загора,

Фонд „Църкви и Манастири“

IBAN: BG84TSA93000005734285

BIG: STSABGSF

с изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.

Нужни за ремонта са 1 милион лева.

За ситуацията разказват

Отец Богослов игумен на манастира „Рождество Христово“ и архитект Петър Влахов

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here