Красива розоберачка от Габарево ни рекламирала в Либия през 60-тте

 

72 годишната днес Вълкана Колева от Павелбанското село Габарево, в средата на миналия век, била един от най-популярните модели за рекламни снимки и календари, прославящи Розовата долина по света и у нас.

Първите снимки на красивата розоберачка направил столичен фотограф сред розовите масиви на родното село на Вълкана, карловското Каравелово. После майсторът на обектива участвал с фотосите в конкурс и спечелил първата награда.

В началото на 60-те години Вълкана била нарочно поканена да участва в „кастинг“ за фотомодел, но вече в розовите градини на Габарево, където се задомила. Цял екип от аранжьори и фотографи правили пробни снимки на 20 хубавици и измежду всички избрали Вълкана Колева.

Така образът на усмихната мома, беряща гюл, започнал да шества у нас и по света. Нейното лице украсило корицата на списание „Славяни“, после ликът й поставили върху рекламни пана и ги изложили в Либийската столица-Триполи .

valkana1

Последвали фотосесии за календари и пощенски картички. Апетитните предложения за заснемане на още фотографии по Черноморието и български исторически забележителности, Вълкана отхвърлила. Въпреки атрактивните възможности, тя избрала семейството и дома си в Габарево, където живее и до днес като щастлива майка на две дъщери и баба на четирима внуци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram