Нова драма: „KazanLak“ като „Нollywood“?

Защо като!? Кирилица или латиница? This is the question?

 

Цветен надпис „KazanLak“ общинарите планират да сложат в зелената градинка южно на площада. Буквите ще са високи 1,5 м. Надписът ще е на латиница, защото на кирилица „не стоял естетично толкова добре”, коментира идеята главния архитект на Общината Иво Недялков при представянето й  вчера.

По време на заседание на Консултативния съвет по туризъм в Казанлък арх.Недялков промотира намерението за поставянето на надписа. Той ще е дълъг 15 метра. Вероятно буквите ще бъдат изработени от метал и боядисани цветно.

Тази концепция, обаче, не срещна твърде много подкрепящи я, освен представителите на Общината. Те си я харесвали, признаха искрено. Главният архитект заяви, че това е поне 33-ия проект за надпис за 40 дни усилена идейна работа.

Подобни надписи наистина има в много европейски градове и не само. Кметицата Стоянова сподели, че видяла такъв в Амстердам. Основният аргумент и Града на розите да се сдобие с нещо такова е гостите да си правели снимки пред него и да се обозначавали. На срещата-представяне бе решено предложението да бъде разгледано от експерти.

При все това за изработката на металните букви вече от Общината били набрали оферти за изпълнител, макар че не бе съобщено колко ще струва подобно цветно изписване на латиница на името на Казанлък.

От медиите предложихме, ако се реализира този прокт за надпис, то той да е оригинален и провокативен и след като на общинарите не им стои естетично изписването на Казанлък на кирилица, могат да обсъдят вариант за изписване на глаголица. Нещо, което със сигурност не е правено в България и ще бъде атракция. Мястото за поставянето, обаче, също е под въпрос, макар и вече решено от общината.

Дали в центъра на Казанлък административните асове ще се опитат да пунтират Холивуд? Запазената марка надпис на град в света е именно на артистичното предградие, но там е спазена проекцията за снимане, защото буквите са поставени на хълм.

Един подобен замисъл-Дворецът на кирилицата в Плиска, вече бе реализиран преди месец, а малко след това експерти го разкритикуваха като кичозен.

Само преди месец казанлъчани скочиха срещу проекта за ново знаме на града. Предложението в синьо-розов вариант смути гражданството и то реагира в социалните мрежи, а кметицата го оттегли в последния момент от вниманието на Общинския съвет.

Висящ остава въпросът докога напъните на Общината да се заиграва с градската символика ще драпат в подстъпите на имитацията, лишени от креативност и експертност.

 

На снимката: Остро осмяният от специалистите Дворец на кирилицата в Плиска, открита на 2 май тази година

44d758b63fefb9e5b1f0f02b3580dc95

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram