В понеделник връчват предизвестия за съкращения в Института по розата, дали ще се спази Споразумението?

Селскостопанската академия, КНСБ и КТ „Подкрепа” излязоха със споразумение,  което да  ограничи масовите уволнения, както и да смегчи последиците от това да бъдат обезкървени откъм кадрив 25-те института на Академията, един от които е и Института по розата в Казанлък.

Както вече писа сайтът на Медийна група „Вис виталис”, кметът на Казанлък има сериозни апетити към този институт и предприема груба намеса в управлението чрез новоизбрания директор Чаушев. Говори се, той е със съмнителна репутация и е назначен чрез манипулиран конкурс на тази длъжност, баща е на бивш депутат от ГЕРБ. Синът му Христо Чаушев е общински председател на герберите в павелбанско.

Директорът Чаушев е навършил пенсионна възраст, и допреди да се впусне в надпреварата за директор на този институт, едва ли е извършвал научна дейност и има научни публикации някъде, както повелява правилника и изискванията за кандидатстването за шефове на институтите на Селскостопанската академия.

Споразумението от 22 май 2015 год., подписано между Селскостопанската академия и синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” /пълният му текст можете да прочетете най-отдолу/, гласи че директорите на звената към Академията преоритетно трябва да прекратят трудовоправните отношения на лицата, които са в пенсионна възраст или такива, на които им предстои пенсиониране до края на 2015 год. Самият Директор на Института на розата е в такава възраст…

Очаква се в понеделник да бъдат връчени предизвестията за отстраняване от работа. До редакцията на сайта ни достигна непотвърдена официално информация, че директорът се подготвя да редуцира от състава на Института по розата съвсем друга категория служители-специалисти на средна възраст. В същото време доц.Чаушев упорито издирвал начини да върне обратно на работа бивши научни работници.

Пресс ТВ разполага със списък с оценки на служители на Института, недопуснати да заемат академична длъжност в научното звено в Казанлък. Мълви се неофициално, че именно някои от тях Чаушев се опитва отново да назначи.

IMG_20140128_134312

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С интерес ще следим действията които ще предприеме директор Чаушев, който вероятно вече се е посъветвал с кмета на Казанлък – Галина Стоянова кого да отстрани.

Пълният текст на Споразумението можете да видите тук: Sporazumenie

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram