За „дупката“, „училището“ и „влоговете“ на Казанлък. Или финансовите машинации на един кмет

 Размисли на казанлъчанин, явно финансист, дошли по имейла на Медийна група „Вис виталис“, провокирани от изложените факти във вчерашния материал, излъчен по Пресс ТВ

СКАНДАЛНО:  Въпреки че Община Казанлък имала депозит във фалиралата Корпоративна търговска бнака /КТБ/, не платила за „Дупката“ на  бившето Инфекциозно, а изчакала година и половина време, за да се удвои сумата по задължението към фирмата „Тракия трейд“ и да я плати с нов кредит. Защо ли?

Вечно плачещата казанлъшка кметица си бърши сълзите с хартия шумоляща на банкноти.

Ситуацията може да бъде образно илюстрирана така, като при една казанлъшка средностеблена фамилия, ако се премахват около шест цифри от сумите:

Семейството на Галя е успяло да задели на влог в КТБ 3 800 000 лв. Вкарало то в банката тези пари. В същото време съдът обявил за нищожен договор, с който същата тази Галя е продала на един Тошко нейно дворно място за 1 848 000 лв. Защото: в мястото имало и стари сгради и станало така, че купувачът съборил руините, ама не успял да начене нов градеж, понеже замисленият бил по-висок, отколкото разрешавали. Тошко се опънал и се втурнал към съда, заради неосъществената му мечта да вдигне градежа на живота си. Осъдил Галя и следвало тя да върне парите на Тошко, иначе в противен случай от датата на решението на съда, започвали да текат лихви по 1 000 лв. на ден.  Логично било Галя да изтегли от влога си 1 848 000 лева и да ги върне на Тошко, за да спести лихвите, защото знае, че тези пари се дължат безусловно, бъркат й жестоко в джоба и тогава можело тя да заведе дело срещу  Тошко да й плати старата сграда, която съборил и да й брои пари да си запълни дупката, която пък той вече бил изкопал, за да строи новата. Можело също Галя и Тошко да се разберат извънсъдебно и да си прихванат другите суми и претенциите, които ималии един към друг. Защото дори да не се разберяли Тошко и Галя щели да заведат дело първо в Окръжния съд, после в Апелативния  и накрая във Висшия касационен съд  /ВКС/ на България, но лихви нямало да се трупат, защото те започват да текат от момента на присъждането им. Междувременно Галя продала същия имот веднага и взела за него 920 000 лв., така че от депозита е трябвало да вземе само разликата от 928 000 лв. Така е логично и икономически най-изгодно за семейния бюджет на Галя, нали? Е, да! Щяло е да стане така само, ако парите и имотът са лични на Галя. В такъв случай тя нямаше да чака година и половина, за да плати вместо  928 000 лв. още 2 300 000 лв. отгоре и да съсипе семейния бюджет.

Но какво прави в същата ситуация Галина Стоянова като кмет на община Казанлък, понеже ситуацията е не семейния й портфейл, а общия-общинския, с парите на казанлъчани:

На 18.07.2013 г. ВКС решава, че община Казанлък получава обратно имота си-бивша инфекциозна болница, който е продаден по-рано на „Тракия Трейд“ ООД за сумата 1 848 000 лв. без ДДС. Като си взима парцела обратно Общината трябва да върне парите на вече бившия купувач. Към този момент, както се оказва сега, от публикуваните вложения в КТБ, община Казанлък вероятно е имала депозит в същата банка в размер около 3 800 000 лв. Направен от кметицата, която единствена може да решава за общите пари на данъкоплатците. Както стана ясно на 31.07.2013 г. Галина Стоянова и бизнесменът Иван Ганчев Иванов са ходили при Цветан Василев, вероятно за да получат благодарността за преместването на сметките на Общината в началото на същата година и за т.н. „скрит депозит”. Едни пари, които стоят в банката, тя ги „върти“ и печели от сделките, средствата са на града Казанлък, но са предоставени за ползване от КТБ, при условие да не се теглят за определен срок. Говори се, че в последния юлски ден на 2013 г. Галина Стоянова и Иван Ганчев Иванов, по прозвище Кетчупа, са получили 50 000 лв. благодарност за  влога, услужливо оставен в банката, от който тя се е възползвала месеци наред. Не може да се твърди със сигурност за плика със сумата, защото очевидци няма, освен троицата Галина Стоянова, Иван Кетчупа и самият Цветан Василев, за когото се предпполага, че все още не е изкарал всичките си карти. А колко ли пъти се е ходило до офиса на Василев, не е ясно също. Знае се две визити от списъците с „паразитите”.

Връщането към случая с „Дупката“ веднага показва, че Галина Стоянова не само, че не е издължила сумата от  1 848 000 лв. на „Тракия Трейд“ ООД, а заедно с председателя на Общинския съвет Николай Златанов разиграват сценката пред цялата общественост, че мръсниците от предходния мандат са извършили незаконна сделка и сега Общината няма пари да върне на купувача сумата. Треторазредният сценарий на сценката се разпространява, съпроводен от страдалчески лицеви изменения на главните герои с поддържащите конвулсии на зле тренирани тролове в социалните мрежи, чиито речник по темата се минимизира до двусловни клетви спрямо една единствена персона.

Но истината блесва през май 2015 година, когато стана видно от данните,  разпространени в Интернет, че Общината не само, че е имала пари, но и е разполагала с депозит в КТБ, който най-вероятно е бил нисколихвен, но само за общинската хазна, а иначе другото, дето му се вика „благодарност“, го е получавал някой друг, който се е срещал лично с Цветан Василев, който е призван да управлява нашите пари с нашето доверие, т.н. „паразит”, лъснал в паразитната портиерска тетрадка..

Циркът, който устройваха Галина Стоянова и Николай Златанов е толкова голям, че даже още в предходната година 2012 г., преди да е ясен резултатът от две съдебни инстанции, кметът на общината  подписала с „Тракия Трейд“ ООД  цели две споразумения, в тях се уговорила да посвършат и поузаконят някой проблеми на „Тракия Трейд“ ООД и освен това да се съдят в бъдеще за „Инфекциозната болница” на Арбитражен съд, за да спестят такси и време. ХА! Такси и време на кого? На Общината, да кажем. Е да ама не, на фирмата естествено. Е, това му се вика защита на обществения интерес. И вероятно, за да не ощетят „Тракия Трейд“ ООД, през юли 2013 година, общинското ръководство не казало, че има скътани парички в КТБ, защото ще ощети фирмата с около 2 300 000 лв. /лихви и забава/, а пък и благодарностите ще секнат. Да, правилно разбрахте! Ще ощетят фирмата! Вероятно по предварително начертания сценарий от общинското ръководство – Галина Стоянова и Николай Златанов започват да се вайкат публично, че няма пари, а фирмата започва да се вайка публично, чрез медиите, че общината губи по 1000 лв. на ден считано от 18.07.2013 г. и ни подготвят за гениалния план. Фирмата осъжда общината по бързата процедура в Арбитражния съд, щото така са се разбрали писмено през 2012 г. още, а сумата от 1 848 000 лв. до изплащането и от Общината съглашетелски набъбва до 4 181 102 лв.! Ха, честито ти, казанлъшки данъкоплатецо, на твоя гръб легнаха 2 300 000 лв. още да плащаш! Законно разбира се. Естествено, че ако Общината беше платила още през 2013 година нямаше да ги брои в такъв размер, но фирмата щеше да е ощетена с много пари. Междувременно имотът на бившата инфекциозна болница е продаден за 920 000 лв. и реалната сума необходима за издължаване към „Тракия Трейд“ ООД е била 928 000 лв., сума която общината със сигурност е имало по сметките си към юли 2013 година. И ако не беше подписала Галина Стоянова през 2012 година споразумение за арбитраж с „Тракия Трейд“ ООД и то без решение на общинския съвет, реалната сума необходима за покриване на загубата и към днешна дата щеше да е 928 000 лв., но госпожа Галина Стоянова с нов дългосрочен кредит плати на „Тракия Трейд“ ООД – над 4 100 000 лв. или с над 3 200 000 лв., които ще плащат всички през следващите години.

Наглостта стига до там, че покрай тази сделка се случват още няколко. Галина Стоянова предлага да се изтегли кредит с 6% лихва от банка, за да се плати на „Тракия Трейд“ ООД. КТБ вече е фалирала и милионите депозит са си във банката, обявена в несъстоятелност към него момент. Общинският съвет в Казанлък одобрява новия кредит от 4 милиона, като междувременно по предложение пак на Галина Стоянова, взема решение да продаде и бившето училище „Димитър Андреев” с благовидния мотив „да запълним дупката в бюджета,“ появила се в резултат на осъждането на общината от „Тракия Трейд“ ООД. Става дума за училището, което беше продадено, на съпругата на зам. кмета Петър Косев за 410 000 лв. – 9 декара с постройки. Ако искаше да продаде изгодно този имот, Галина Стоянова щеше да изготви нов ПУП на имота и да направи 18 самостоятелни парцела по 500 кв.м. и да ги продаде по този начин – общински продажби на дворни места на търг, те варират като суми от 80 до 229 лв. за кв. м. Ако предположим, че на търг цената за тези места беше стигнала не 200, а 100 лв. на кв. м. от продажбата на тези 9 декара общината щеше да получи 900 000 лв., ами ако бяха достигнали по-висока цена? Между другото, фирмата на госпожа Косева е тръгнала май точно към това, вече е поръчала нов ПУП. Да са и честити минимум 500 000 лв. само от препродажба на имота.

И така към края на 2014 година:

  • „Тракия Трейд“ ООД получава не 1 848 000 лв. за имота, а 4 181 102 лв.;
  • семейството на г-н Косев се сдобива с имот от 9 декара със сграда за 410 000 лв.;
  • Община Казанлък все още е загубила /към него момент/ в КТБ 3 800 000 лв.,

Загубите за общината:

  • от сделката с „Тракия Трейд“ ООД е загубила над 3 200 000 лв.;
  • от пазарната цена на училището около 500 000 лв.;

 

А нещастна пред обществото остава кметицата на Казанлък Галина Стоянова, която ни лук яла, ни лук мирисала оплаква нещастието на общинския бюджет. Жива да я ожалиш!!! Страданието заедно с нея секна на злополучната дата 14 май 2015 г., когато всичко излезе на светло. Разбра се, че е плакала, но сълзите си е попивала с хартия, шумоляща на пари. Добре, че фалира КТБ, защото и до днес щяхме да плачем с уважаемата госпожа Стоянова за 11 милионния дълг плюс над 2 млн. лева задължения към фирми, които тя оставя на казанлъшкия данъкоплатец след себе си.

Но днес освен силно да изкрещим „Оставка!“ за предполагаемата престъпна група, която ограби пред очите на казанлъчани общинския бюджет и то по възможно „най-законния“ начин, скривайки, естествено, за депозита в КТБ, като обезцени с безхаберие и продаде училището „Димитър Андреев” на съпругата на зам. кмета си, като влезе в ролята на „паразит” пред Цветан Василев… а бе жива да я ожалиш, ако не беше излязло на светло всичко това.

Или равносметката е проста, вечно плачещата ни кметица реве, но знае за какво. Плаче на рамото на Цветан Василев и той човека очевдно я е успокоявал, плаче на рамото на общинските съветници и те гласуват кредит след кредит и дълг след дълг и така до 11 милиона /засега/, плаче на рамото на прокурор и той запушва устата на лошите журналисти, плаче на рамото на председателя на общинския съвет и той юридически обезпечава сделката с „Тракия Трейд“ ООД, плаче на рамото на зам. кмета Косев и той от съжаление купува едно училище, за да „запълни” дупката в общинския бюджет от собствените си спестявания, плаче на рамото на шефа на чистотата и озеленяването и той купува всяка седмица цветя, за да разкрасява града и да пълни пликчето с онези шумоляши кърпички за сълзи, плаче на рамото на политическите лидери в Казанлък, за да я утешат и да и дадат шанс още четири години да поплаче, за да има повече кърпички за сълзи.

В плаченето му е майката!

 

Стоян Ш.

SporazumenieSporazumenie.1Sporazumenie2Sporazumenie.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загуби ли Казанлък 3 605 078 лв?

https://www.youtube.com/watch?v=dguSr3d629E

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram