БЯЛОТО СЛЪНЦЕ НА ПУСТИНЯТА

Харесахте ми, уважаеми съжраждани! За пръв път, но ми харесахте!

Възпротивихте се на малоумието на властта, представлявана от кметицата Галина Стоянова, която ви предложи едно кичозно знаме, розово и светлосиньо, розово – логично заради розата, а синьо, защо, запитахте ли се защо и синьо?

Сега ще ви кажа.

Не заради великото казанлъшко небе, което през май се извисява над тучните ни розови градини. Синьо, за да се увековечи символиката на еднодневката ГЕРБ в атрибутите на нашия град, съвсем както го е правил Хитлер, използвайки стария будистки символ на свастиката, която всъщност символизира вечния кръговрат, нищо повече.

Истината е, че ГЕРБ открадна синьото на СДС, срещу което от самото СДС нямаха нищо против. Без ГЕРБ СДС вече щяха да са в историята.

Помните ли първите рекламни брошури, светкащи банери и плакати на ГЕРБ? Щото аз ги помня. Там доминиращ беше сивият милиционерски цвят. Припомнете си ги, има ги в нета, търсете евроизбори 2005-2006, когато първият местен председател на ГЕРБ-а  – Иван Кьосев още не можеше да артикулира правилно, какъвто си остана и до края, и се разтреперваше при гледката на всеки гол женски лакът, милият!

И тъй като сме отворили думата за цветовете, позволете ми два-три налудничави цитата от предложението на великомъдрата ви кметица:

„Розовото е цвят на казанлъшката маслодайна роза. То символизира чистота, справедливост, щастие – пише докладващата. Върху него ще стои гербът на Община Казанлък.”

Според мен цитира едни други, доста леви идеали, но с „мъжка” украска.

„Синьото символизира искреност и лоялност. Като цвят на небето, синьото се било свързвало със стабилност, доверие, вяра и истина”, цитирам авторката на докладната, цитирана от Пресс ТВ.

Графичната фигура, която образували розовото и синьото пък била буквата „К” – първата буква на град Казанлък.

Че Казанлък няма нито стойностен съвременен герб (в червен цвят на розов фон, а зад стола на тракиката се мъдри зъбчато колело, символизиращо соц-заводите ни, а в ръката си въпросната тракийка вместо чаша, фигурира роза).

Спомнете си Косьо Зарев, който дълги години беше шеф на местния исторически музей, и тръгна да доказва, милият, че розата е тук не благодарение на персийците, разбирай сирийците, които Галина Стоянова прогони с помоща на две розовски мутри, а още от времената на траките била присадена тук розата, за което трябва да бъде съден, Косьо Зарев, ако не на този, то поне на онзи свят!, та – с две думи, Казанлък наистина няма нито свястно и адекватно на съвременноста ни знаме, нито герб. Истински, а не онзи с еврозвездичките в орбита.

Слава Богу, разумът надделя! Отложи се промяната на знамето на Казанлък. Екс-кметът Стефан Дамянов също правеше постъпки в тази посока, но се оказа далеч по-носталгичен от „корейката”, та си остана старият флаг.

Добре, че съветниците днес се съгласиха, че темата е предизвикала голяма обществена дискусия и е необходимо преразглеждане на проекта и не го посмяха.

Още Стефан Папукчиев в поредица от статии във в. „Искра” описа важността и сложността на „заниманието” хералдика, което се занимава с гербовете. Има хиляди средновековни изисквания и условия, които трябва да се спазят, преди един герб да стане гербер, а не като сульовците, които се събраха от днес за утре, бившите комуняги, които създадоха партия, само и само за да пипат от непозволеното. Да не би да се заблуждавате, че за нещо друго я измислиха? ГЕРБ?

Съветникът от ББЦ Галин Георгиев, от здраве да не се оттърве!, се противопостави безмилостно на „издънката на Община Казанлък, предложила кичозен проект за ново знаме”, събрал колосално неодобрение от страна на жителите на града, пише още Пресс ТВ.

„Смяната на знамето е опит да се смени историята”, каза Галин, Бог да поживи името му, за разлика от това на неговата съименничка!

„Най-важните за една нация, за един град символи са знамето и герба. Под знамената са умирали хиляди българи, хиляди герои. Казанлък е имал много кметове, но никой не си е позволил да сменя герб и знаме. Познати са по света. Предлагам да остане старото. То е носител на духа на казанлъчани, още повече че новото е абсолютен кич.“

Думи на Галин.

Не обичам старото, никога не съм се прекланял пред него, за разлика от британците, но в случая имаш право, Галине, приятелю!

Ти се превърна в глас на един град срещу една власт. Чийто символичен цвят, по съвет на плиткоумните й софийски пиари още от кампанията за кмет, се превърна в символ на „непорочността” на Галина Стоянова. Която дойде да управлява май само за да трупа дългове и да разпродаде, де що е останало от общинската собственост. На Петър Косев, разбира се. Нейният зам.-кмет и – в същото време, явно, началник.

То „белият лебед” ли не кращаваха Галина Стоянова казанлъчани, то „бялата смърт” ли не беше, не помня вече блестящите бисери на народотворчеството по нашия край, родило Чудомир. Защото тя и до днес си ходи в същите захабени и пожълтели бели тоалетчета, полички и ретро-сакца, както я посъветваха в началото. Може би за да скрие, колко е черна душата й, съвсем като антипод на популярната песен на Слави Трифонов.

То слухове ли не плъзнаха из града, че ходи в бяло, защото никога не е била булка, защото се е оженила по бързата процедура, а кои се женят по бързата процедура, отговорете си сами. И защо. Някой да е виждал снимка от сватбата на кметицата? В булчинска рокля?

Така че, нека и аз вместо само да критикувам, както ме критикуват, да предложа нещо градивно:

НЕКА ЗНАМЕТО НА КАЗАНЛЪК ПО ПРЕЗУМЦИЯ ТРЯБВА ДА Е БЯЛО!

Като цветът на бельото, по което сте се събули пред ГЕРБ. Даже герб не ви е нужен на знамето, и без това си го имате в изобилие по всички нива.

Бялото най-добре ще символизира вашата КРАЛИЦА СЛЪНЦЕ, която превърна този град в пустиня. Град, осиротял откъм свежи идеи и млади хора.

Халал да ви е – и втори мандат!

Който, разбира се, няма как да спечели.

И накрая, за да разведрим обстановката, за да изгрее слънце и на казанлъшкия пуст хоризонт, ще ви кажа един виц, чийто автор, разбира се, съм аз.

И така, питали Галина Стоянова:

-Защо ходите облечена все в бяло?

Журналистите я попитали. А тя помислила, помислила, помислила малко, помислила много и накрая отговорила:

-Ами, предавам се…

Светлозар Стоянов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram