Новини от вас: Дибидюс в Казанлък /ОБНОВЕНА+СНИМКИ/

Любителско видео от казанлъчанка показва обитател на Защитеното жилище в кв.“Васил Левски“ да се разхожда в Адамово облекло в двора пред очите на деца. Според читателката ни това се случва редовно.

Видеото, което публикувахме вчера, малко по-късно бе докладвано от анонимен пред администрацията на You Toube и бе блокирано за гледане. Последваха реакции и от Фондация „Сийдър“, която управлява три Центъра от семеен тип и едно Защитено жилище в Казанлък. Последва и дискусия в социалната мрежа Фейсбук с апел за толерантност и внимание към хората в неравностойно положение от Защитените жилища и несъгласните с ексихибиционистичното поведение на обитателите, плашещи децата на живеещите в кв.“Васил левски“ на Казанлък.

В уеб-страницата на „Сийдър“ пише:

„Фондация „Сийдър“ управлява три Центъра от семеен тип и едно Защитено жилище в гр. Казанлък, където предоставя 24-часова индивидуална грижа за 45 деца и младежи, лишени от родителска грижа. Повечето от тях са с увреждания.

В четирите къщи всяко дете и младеж получава уважение, подкрепа и индивидуална и развиваща грижа, според личните си нужди и потенциал. С всяко дете и младеж се работи индивидуално според предварително изготвен модел спрямо собствените потребности и нужди.

В Центровете от семеен тип и Защитеното жилище в Казанлък работят общо 47 служители на фондацията„.

От редакцията на Пресс ТВ е логично да допуснем, че блокирането на видеото в платформата You Toube е възможно да е от засегнати служители на „Сийдър“, които работят пряко с Община Казанлък, сред чиито пък социални услуги е и Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост в Казанлък, кв. „Васил Левски“ №34, с „мултипрофесионален екип от специалисти“, уточнено е на страницата на Община Казанлък в инетернет.

От екипа на Пресс ТВ сме убедени, че проблемите трябва да се показват. И така е редно във всяка демократична държава със свободни медии. Още повече проблем, който касае гражданите на града и техните деца. И то проблем, произтичащ от институция, която е изградена с публични средства.

Проблем, който институциите вместо да решават, се опитват да прикрият с недемократични средства.

Пресс ТВ публикува днес снимки на мястото на липсващото видео и ще сезира за тази нередност съответните органи, преди проблемът да се мултиплицира. Ще продължим да задаваме въпроси защо и кой допуска това да се случва.

В сигнала до медията ни от читателка бе написано:

„При строежа на дома кметът на Казанлък каза, че трябва да бъдат социализирани тези младежи. Това ли е социализацията, г-жо Стоянова? В близост до дома има блокове, къща, детска площадка.

Не са виновни настанените младежи, защото те са в неравностойно положение, а човекът взел решение да създаде дом на това място. Кой специалист сложи подписа си за строителство на дом до трафопост?“

Еднакво внимание и защита имат както хората в неравностойно положение, така и останалите граждани на Казанлък, е позицията на журналистическия екип на Пресс ТВ.

Правото на информираност е конституционно!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram