Царици-ветерани се събраха отново в родния Казанлък

0
7788

Започна представянето на уникалното книжно издание, което проследява половинвековната история на избора на Царица Роза в Казанлък. Първи го видяха част от цариците и техните подгласнички, които присъстват на премиерата на албума.

Изданието, реализирано по спечелен проект пред Национален фонд „Култура“ – „Проучване и популяризиране на Царица Роза – 50-годишен юбилей“, е съфинансирано от Община Казанлък. „50 години Царица Роза Казанлък“, включва пълен списък и архивен снимков материал за всички до момента дами от Казанлък, носителки на короната през годините.

В летоброенето на казанлъшките красавици от 1960-а година, до ден днешен, с малки прекъсвания  в началото на периода, България си остава предпочитаното от тях място за живеене, констатира авторският колектив. У нас живеят 35 Царици на Розата, 18 от тях – в Казанлък. Своя нов дом извън страната  са намерили 13 царици.

Представянето започна в Музея на розата от 17.30 часа. Събитието е включено в   програмата на тазгодишния Фестивал на розата и се провежда в деня на избора на юбилейната 50-а Царица Роза, който е предвиден за същата вечер в Дома на културата „Арсенал“.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here