Кметицата: Няма да покажа договора с КТБ!

Дали казанлъшките данъкоплатци имат право да знаят как се съхраняват и управляват парите им? Наричат се публични средства и за тях трябва да се грижи Общината. На кметицата е гласувано доверие старателно да управлява тези общи пари. Галина Стоянова обаче не иска да знаем какви ги върши с нашите пари.

Как се грижи нашата Община и нашата кметица за нашите пари-отговор няма! По-точно има отказ да ни обясни как ги „върти”.

Как така става, че общите ни пари се местят от една банка в друга банка? На каква цена биват изкарани от Общинска банка и вкарани в КТБ през февруари 2013 г.? При какви условия? Как парите ни станаха заложник в банкова криза и защо? Гражданите имат право да знаят!

Попитахме. Стопанката на града не ни отговори. Питанията отправихме след скандално изскочилото име на Галина Стоянова от портиерските тетрадки на офиса на Цветан Василев завчера. Оттам се разбра, че кметицата навестила банкера на 31 юли 2013 г. за около 15 минути, с качването и слизането от 6 етаж на сградата, където е офиса на баш шефа на КТБ. Визитата й лъсна часове, след като гуруто на ГЕРБ, Бойко Борисов, с увереност потвърди, че „негови хора” не са посещавали Василев.

Стоянова чрез пресцентъра си само визира, че била провела обществена поръчка, а фалиралата Корпоративна търговска банка спечелила тогава поръчката. Но репортерска проверка на Медийна група „Вис виталис” показа, че в Агенцията за обществените поръчки такава няма регистрирана, както е задължително по закон. Юристи коментираха факта като недопустим. Откъдето произтекоха други въпроси. Чиито отговори се съдържат единствено в договора между Община Казанлък и КТБ. Поискахме от кметицата този договор да бъде предоставен на медиите. За да няма недоизказаност, догадки и некоректност. Вероятно е по-добре, според Стоянова, да няма яснота, защото:

„Колеги от Радио Вис Виталис и Пресс ТВ, във връзка с второ ваше питане, касаещо кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, ви изпращам отговора на Община Казанлък:

Съгласно действащата в Република България законодателна нормативна уредба, договорът между Община Казанлък и „Корпоративна търговска банка“ АД за обслужваща банка по своята същност представлява търговски договор, определените разпоредби в него са търговска тайна и предоставянето му на трети лица, както и публикуването, е невъзможно без писменото съгласие на страните по него.

Юлия Младенова
„Връзки с обществеността“
Община Казанлък”

В този текст, явяващ се отговор на медийни въпроси, се отказва прозрачност. В него се твърди, че „по своята същност” договорът бил търговски!? И че се искало съгласието на двете страни, едната е аут, защото е фалирала банка.

Обикновено върху природата на същностите разсъждава науката философия. В правото е доста по различно. Особено когато се касае за публични средства, по презумпция тяхното управление е открито! Специалисти по право изтъкнаха, че въпросният договор е за банково обслужване, а това не е търговска дейност. Ако във въпросния контракт има известна конфиденциална информация, като лични данни или определени други клаузи, те могат да бъдат закрити, но договорът следва да бъде предоставен на медиите, а те пък да го покажат на казанлъчани.

Практика е Галина Стоянова да мълчи и да крие документи. Стана традиция да отказва достъп до информация, дори да лъже в национален ефир. Вероятно се притеснява от съдържанието на този договор. Иначе нямаше да го крие.

Тоест този път отговор има и той е следният: няма да ви обяснявам къде, защо и как се занимавам с парите ви, скъпи казанлъчани. Подпис: Г.Стоянова

otgmediino zapitvane KTB

 

Julia111

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram